Na hlavný obsah

Budaj: Hrádza v Rudne nad Hronom nemala dostatočné bezpečnostné previerky

Envirorezort dlhodobo upozorňoval Okresný úrad v Žarnovici.

Budaj: Hrádza v Rudne nad Hronom nemala dostatočné bezpečnostné previerky
Záber zo zásahu hasičov v obci Rudno nad Hronom. Foto: SITA

Na vodnej nádrži, ktorá sa pretrhla a spôsobila záplavu v obci Rudno nad Hronom v okrese Žarnovica, nebol nikdy vykonaný technicko-bezpečnostný dohľad. Upozornil na to minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) s tým, že jeho rezort dlhoročne viackrát o takúto previerku žiadal miestny okresný úrad.

Za tragédiou, ku ktorej došlo v pondelok (17. 5.) v Rudne nad Hronom, je podľa počiatočných zistení ministerstva viacero faktorov. „Nikdy tam nie je iba jediná príčina,“ podotkol minister Budaj s tým, že si dali vytvoriť aj monitoring odlesňovania. Dodal, že na takzvanej korune hrádze, ktorá sa pretrhla, nikdy vykonali kolaudáciu ani technicko-bezpečnostný dohľad, pravdepodobne „bola robená iba na ohlásenie“.

Obec kontrolu zanedbala

Úrady, ktoré vykonávajú dohľad nad podobnými stavbami, sa práva vykonať takúto previerku dovolávali na Okresnom úrade v Žarnovici. „Upozornenia v tomto prípade končili na spomínanom okresnom úrade na odbore životného prostredia, ktorý nevykonal nátlak na obec a neuplatnil ani možnosť uloženia pokuty,“ spresnil minister a doplnil, že evnirorezort nemá žiadnu reálnu kontrolu nad činnosťou samospráv, keďže odbory životného prostredia spadajú pod ministerstvo vnútra.

Malým obciam sa podľa ministra môžu zdať náklady na podobnú kontrolu vysoké, udalosti v Rudne nad Hronom sú ale dôkazom toho, aké môže mať zanedbanie kontroly dôsledky. „Tieto vodné stavby s takouto mierou nebezpečia buď nesmú byť vo vlastníctve takých malých obcí, ktoré si nevedia zabezpečiť technicko-bezpečnostný dohľad, alebo musí štát vykonať zmeny v príslušných zákonoch,“ skonštatoval.

Za zlú považuje aj celkovú urbanistiku obce, časť domov bola totiž postavená v záplavovom území „pravdepodobne v rozpore so zákonom“. Volá preto po integrovanom prístupe pri riešení územia, ktorý zohľadní aj všetky faktory životného prostredia.

Preveria aj ďalšie podobné stavby

Na Slovensku je 1 146 vodných stavieb, minister ale poznamenal, že „nie sú všetky monitorované“. Generálny riaditeľ sekcie vôd envirorezortu Roman Havlíček dodal, že v súčasnosti pracujú na evidencii všetkých vodozádržných opatrení postavených v roku 2011-2012, teda v čase, keď bola postavená aj spomínaná hrádza. Na ministerstve chcú „dokončiť ich evidenciu, ktorá neexistuje“. Následne rozhodnú o tom, či bude potrebná sanácia, rekonštrukcia, alebo odstránenie týchto stavieb. Úplne bez certifikátu o vykonanej bezpečnostno-technickej kontrole je podľa neho rádovo niekoľko desiatok stavieb.

Budaj doplnil, že stavba v Rudne nad Hronom „zdá sa, nebola vlastne nikdy dokončená. Čiže patrí do tej množiny stavieb, ktoré sa tvária, že nemajú všetky tie papiere preto, lebo sú ešte vo výstavbe“. V tomto prípade už prebieha aj policajné vyšetrovanie, ktoré môže odhaliť aj mieru osobného zavinenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko