Na hlavný obsah

Čaputová vyzdvihla stabilitu Volkswagenu. Dotkla sa aj ochrany životného prostredia

Je rada, že si štát plní záväzky voči spoločnosti.

Čaputová vyzdvihla stabilitu Volkswagenu. Dotkla sa aj ochrany životného prostredia
Prezidentka SR Zuzana Čaputová navštívila závod spoločnosti Volkswagen Slovakia pri príležitosti 30. výročia jeho vzniku. Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok (31. 5.) navštívila bratislavský závod Volkswagen. Stretla sa s vedením spoločnosti aj zamestnancami a hovorili najmä o udržateľnosti pracovných miest v závode, klimatických výzvach pre Slovensko, či nových investíciách spoločnosti.

Hlavu štátu pozvali predstavitelia spoločnosti Volkswagen pri príležitosti 30. výročia závodu v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Okrem prehliadky automobilky sa stretla aj so zamestnancami. Hovorila s nimi aj o budúcnosti.

„Som rada, že sa podarilo získať Volkswagenu Bratislava podarilo tú veľkolepú investíciu v hodnote okolo miliardy eur a vytvorenie ďalších tisícov pracovných miest pre zamestnancov,“ poznamenala. Jej slová odzneli aj v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dar v podobe dreveného auta od zamestnanca pri príležitosti návštevy závodu spoločnosti Volkswagen.Foto: TASR
Foto: TASRFoto: TASR

Prezidentka vyzdvihla, že zhruba 40 % zamestnancov v závode pracuje viac ako desať rokov, čo je podľa nej signálom, že ide o stabilnú spoločnosť. Automobilová výroba tvorí totiž kostru slovenského priemyslu a je podľa nej dôležité, aby sa ďalej rozvíjala aj v podmienkach znižovania uhlíkovej stopy. Preto je rada, že aj Slovensko si plní voči spoločnosti svoje záväzky – aj v oblasti vytvárania nových pracovných miest, či investícií.

„Aj premiér Eduard Heger (OĽANO) je vnímavý na záväzky, ktoré Slovenská republika v tejto súvislosti deklarovala a viem už, že je dohodnutý na stretnutí a na ďalšom pokračovaní komunikácie, aby Slovensko naozaj splnilo záväzky, ktoré deklarovalo,“ skonštatovala.

Hlava štátu v tejto súvislosti zároveň pripomenula, čo by malo byť pre vládu prioritou, aby zlepšila pozíciu Slovenska v oblasti ochrany životného prostredia. „Predovšetkým vytváranie legislatívnych systémových podmienok, aby štát vytvoril podmienky pre firmy, ktoré napríklad spracovávajú druhotné suroviny, zároveň dobudovanie siete na dobíjanie elektromobilov.“

Šéf bratislavského závodu Oliver Grunberg poznamenal, že cesta k spoločnej uhlíkovej neutralite musí byť v záujme všetkých a to najmä v oblasti biodiverzity, infraštruktúry pre nabíjanie elektromobilov, bioplynu, či energetického zhodnocovania odpadu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika