Na hlavný obsah

Ceny obilia rastú na celom svete, zdražovaniu pečiva sa nevyhneme ani na Slovensku

Chlieb aj iné pekárenské výrobky budú drahšie.

Ceny obilia rastú na celom svete, zdražovaniu pečiva sa nevyhneme ani na Slovensku
Na snímke pečivo v potravinách. Foto: TASR

Slovenských mlynárov zasiahla pandémia aj zvyšovanie cien obilia, pre ktoré porastie i cena múky. Svetová hodnota pšenice tento rok láme podľa pekárov rekordy.

Obilie je v porovnaní s minulým rokom drahšie o 24 %. V máji sa cena za tonu vyšplhala na 250 eur. Hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová vysvetľuje, že vysoké náklady sa zatiaľ na cenách v obchodoch neprejavili.

Vyššie ceny potravinárskeho obilia teda nie sú prechodné. Tieto vážne dôvody preto nútia slovenských mlynárov, aby začali rokovať so svojimi obchodnými partnermi o zvyšovaní odbytových cien múky,“ povedala pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Podľa tajomníka Slovenskej spoločnosti mlynárov Ondreja Šalinga konečné ceny múky závisia od dohody s obchodnými partnermi. „Zdraželi obalové materiály, energie, covid vstúpil do nákladov a nám sa to zatiaľ nepodarilo premietnuť do cien,“ vysvetlil pre Rádiožurnál.

Zdražovanie avizujú aj pekári. Riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský pripomína, že sumy za obilie začali rásť už vo februári a v trende budú zrejme pokračovať. Ceny produktov z múky pôjdu prirodzene hore. „Záleží od výrobku, malo by sa to pohybovať niekde medzi 8 a 15 %,“ vysvetlil.

Mlynári tvrdia, že sú dlhodobo stratoví, pretože sa im nedarí premietnuť ceny obilia do cien múky. Ich odvetvie preto potrebuje finančnú injekciu. Až 80 % nákladov na výrobu múky tvorí práve obilie, jeho ceny rastú celosvetovo, zdražovanie sa preto nebude týkať len Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika