Na hlavný obsah

Česi otvoria interiéry reštaurácií. Uvoľňovanie opatrení ohlásili aj Rakúšania

V Rakúsku to bude dvojfázové.

Česi otvoria interiéry reštaurácií. Uvoľňovanie opatrení ohlásili aj Rakúšania
Na snímke interiér českej reštaurácie. Foto: TASR/AP

V Českej republike sa od pondelka (31. 5.) otvoria vnútorné priestory reštaurácií a tiež plavárne, sauny a wellness centrá. Oznámil to v piatok (28. 5.) tamojší minister zdravotníctva Adam Vojtěch podľa webu novinky.cz. V rovnaký deň ohlásila dvojité uvoľňovanie protipandemických opatrení aj rakúska vláda.

Česká vláda rešpektuje súdny verdikt

V českých reštauráciách sa budú musieť hostia preukázať negatívnym výsledkom testu na koronavírus, očkovaním alebo prekonaním covidu za posledných 180 dní. Na rozdiel od návštevy klubov bude stačiť samotest.

Platiť bude obmedzenie štyroch ľudí pri jednom stole a živá hudba bude zakázaná. Nevyhnutné bude tiež dodržiavanie rozstupov a nosenie rúšok s výnimkou konzumácie jedál a nápojov.

Od pondelka sa tiež sprístupnia diskotéky, herne a kasína, v kluboch však nebude možné tancovať, keďže je to z epidemického hľadiska rizikové pre potenciálne šírenie vírusu, zdôvodnil Vojtěch.

V bazénoch a na kúpaliskách bude platiť limit jedna osoba na 15 metrov štvorcových vodnej a oddychovej plochy v jej blízkosti. V saunách, wellness a v soľných jaskyniach bude povolená 30-percentná kapacita. Vstup bude taktiež podmienený testom, očkovaním alebo prekonaním covidu.

Vláda ČR pristúpila k rýchlemu uvoľneniu ďalších reštrikcií podľa Vojtěcha preto, aby rešpektovala verdikt Najvyššieho správneho súdu, ktorý zrušil predchádzajúce opatrenia. Samotný šéf rezortu zdravotníctva by uprednostnil vopred avizované pomalšie zmierňovanie obmedzení, a to až od 14. júna.

Dvojnásobné rakúske rozvoľnenie

Od 10. júna by sa mala okrem iného zrušiť povinnosť nosiť rúška vonku. Od 1. júla budú v Rakúsku zrušené limity počtu návštevníkov kultúrnych a športových podujatí a cestujúci z krajín ako ČR už nebudú musieť vypĺňať príjazdový formulár.

Ľudia sa však budú musieť preukázať čerstvým testom alebo potvrdením o očkovaní či prekonaní covidu-19, oznámil rakúsky vicekancelár Werner Kogler.

Desiateho júna sa zníži požadovaná plocha na jedného zákazníka v obchodoch z terajších 20 metrov štvorcových na polovicu. Zatváracie hodiny sa posunú z terajších 22.00 h na polnoc. Kapacitu kultúrnych sál bude môcť využiť 75 % ľudí namiesto doterajších 50 %.

Ďalej sa 10. júna povolia pravidlá pre návštevy reštaurácií. K jednému stolu vo vnútri si bude môcť sadnúť osem ľudí namiesto doterajších štyroch a vonku 16, zatiaľ čo doteraz bolo povolených osem. Minimálny odstup od ostatných skupín sa zníži na jeden meter z dvoch. Absolútny povolený počet návštevníkov jednotlivých kultúrnych podujatí zostane zatiaľ rovnaký – 1 500 vo vnútri a 3 000 vonku.

Ďalšie kroky budú nasledovať o tri týždne neskôr, keď sa majú obmedzenia počtu návštevníkov kultúrnych predstavení alebo športových stretnutí zrušiť úplne. Možné bude organizovanie veľkých podujatí a osláv, opäť za podmienky dokázania imunity. Povinnosť nosenia rúšok zostane napríklad v prostriedkoch verejnej dopravy alebo v obchodoch. Uvoľnia sa aj podmienky na cestovanie do Rakúska tým, že vyplnenie príjazdového formulára už bude povinné len pre cestujúcich z vysoko rizikových oblastí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet