Na hlavný obsah

Cestovateľský semafor má svoju prvú podobu. Platiť by mohol už o týždeň

Krajiny sveta sa rozdelia do troch farieb.

Konzílium odborníkov sa vo štvrtok (20. 5.) zhodlo na cestovateľskom semafore. Jeho podobu musí ešte schváliť vláda. Oznámil to na sociálnej sieti štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS). „Plánom je, aby bol čo najjednoduchší a v podstate hovoril občanom, kde im odporúčame cestovať a kde im cestovať neodporúčame,“ napísal.

Cestovateľský semafor, ktorý by po všetkých potrebných legislatívnych krokoch mal začať platiť najneskôr budúci štvrtok (27. 5.), bude rozdelený na tri farby – zelenú, červenú a čiernu.

Zelené krajiny

Podmienky návratu na Slovensko zvýhodnia očkovaných a tých, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Ak je niekto zaočkovaný alebo prekonal túto chorobu v posledných 180 dňoch, nebude sa naňho vzťahovať karanténa ani povinnosť testu. „Pri príchode na Slovensko sa zaregistrujete do eHranice (povinné je to pre všetkých bez ohľadu na to, odkiaľ prichádzajú) a môžete pokračovať v bežnom živote,“ spresnil Klus.

Pre tých, ktorí nie sú zaočkovaní a neprekonali covid, bude platiť povinnosť registrácie a absolvovania PCR či antigénového testu, ktorý umožní ukončenie domácej 14-dňovej karantény.

Medzi zelenými krajinami by mali sprvu byť členské krajiny Európskej únie a Európskeho hospodárskeho priestoru či mimoeurópske štáty, ktoré majú vysokú mieru zaočkovanosti a priaznivú epidemickú situáciu (Izrael, Austrália, Nový Zéland, či Japonsko).

Červené a čierne krajiny

Rozdiel pri týchto farbách by mal byť v dĺžke karantény všetkých prichádzajúcich, píše Klus. Priebežne sú červenou farbou vyznačené Spojené štáty, Kanada, Rusko, Turecko, Egypt či viaceré balkánske krajiny. Čiernou zase Británia, juhoamerické či africké krajiny a rovnako aj India.

„Len dodám, že viaceré červené krajiny majú predpoklad stať sa ešte pred letom zelenými, napr. USA či Kanada, ale, bohužiaľ, proces môže byť aj opačný. Z červených krajín sa môže stať čierna, ak sa v nej masívnejšie objaví niektorý z rizikových variantov (aktuálne najmä tzv. indickej mutácie),“ dodal.

Budú zmeny

Klus tiež doplnil, že na stole je naďalej myšlienka „covid-free zón“ a tzv. oranžového systému. Otázkou podľa neho zostáva, čo robiť „s obľúbenými rezortmi, ktoré sú takmer úplne zaočkované“ – ako príklad uvádza Phuket v Thajsku či niektoré rezorty v Turecku.

„Vrátime sa k tomu najskôr o týždeň, dovtedy potrebujeme ešte preveriť viac dát a zvážiť, ako by to mohlo fungovať. Nateraz je táto kategória odložená, v spiacom režime. Sme však ochotní o nej diskutovať, pretože je v našom záujme, aby organizovaní dovolenkári odlietali napríklad do tureckých rezortov zo Slovenska a nie z Viedne či Budapešti,“ skonštatoval Klus.

Predbežná mapa sa podľa neho bude prehodnocovať každý týždeň. „A to najmä z hľadiska výskytu nebezpečných variantov koronavírusu v Európe a vo svete,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko