Na hlavný obsah

Cichanovská chce od USA zorganizovanie medzinárodnej konferencie o Bielorusku

Situácia v krajine by podľa nej mohla byť témou samitu G7.

Cichanovská chce od USA zorganizovanie medzinárodnej konferencie o Bielorusku
Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská. Foto: TASR/AP

Bieloruská opozícia vyzvala americkú administratívu, aby zorganizovala medzinárodnú konferenciu o situácii v Bieloruskej republike. V príhovore k členom ľudskoprávneho výboru amerického Kongresu to vo štvrtok (6. 5.) uviedla bývalá prezidentská kandidátka Sviatlana Cichanovská, informovala agentúra DPA.

Vo videopríhovore pripomenula, že od vypuknutia krízy v Bielorusku uplynulo už deväť mesiacov, ale svetové mocnosti neuskutočnili hĺbkovú diskusiu o ďalšom postupe s cieľom nájsť východisko z krízy. „Žiadame USA, aby sa aktívne podieľali na organizácii takejto medzinárodnej konferencie za účasti širokého spektra zainteresovaných strán,“ vyslovila Cichanovská.

Za dôležitý krok, ktorý by USA mohli podniknúť v tomto smere, považuje možnosť, že by sa kríza v Bielorusku stala jednou z tém nadchádzajúceho samitu skupiny G7, ktorý sa v polovici júna bude konať v Británii. Cichanovská súčasne vyslovila podporu účasti USA na „medzinárodnom sprostredkovateľskom úsilí v Bielorusku spolu s európskymi partnermi“.

Okrem toho vyjadrila názor, že Washington by mal zintenzívniť svoje snahy o dosiahnutie medzinárodnej izolácie Alexandra Lukašenka. „Žiadame USA, aby pomocou svojej diplomacie posilnili Lukašenkovu izoláciu a zdôraznili takto, že dosiahol bod, odkiaľ už niet návratu,“ apelovala opozičná líderka.

Vyjadrila tiež presvedčenie, že USA by mali nielen obnoviť jednostranné sankcie proti deviatim bieloruským štátnym podnikom, ako to už skôr oznámil Washington, ale prijímať takéto opatrenia aj naďalej. „Tento sankčný zoznam by sa mal ďalej rozširovať,“ dodala Cichanovská.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet