Na hlavný obsah

Čína je v zahraničí čoraz agresívnejšia, tvrdí Blinken

USA chcú podľa neho brániť svetový poriadok.

Čína je v zahraničí čoraz agresívnejšia, tvrdí Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blnken. Foto: TASR/AP

Čína sa v poslednom období správa na domácej scéne čoraz represívnejšie a v zahraničí je čoraz agresívnejšia. V rozhovore pre televíziu CBS, odvysielanom v nedeľu (2. 5.), to vyhlásil americký minister zahraničia Antony Blinken.

Na otázku, či Washington smeruje k vojenskej konfrontácii s Pekingom, Blinken odpovedal, že „dostať sa do tohto bodu, alebo len k nemu smerovať, je proti záujmu Číny i Spojených štátov“. „V posledných rokoch sme ale svedkami toho, že sa Čína správa doma čoraz represívnejšie a v cudzine čoraz agresívnejšie,“ podotkol Blinken v relácii 60 Minutes.

„Čína je jedinou krajinou sveta, ktorá má vojenské, ekonomické a diplomatické kapacity poškodiť svetový poriadok, ktorý si tak vážime a ktorý sme odhodlaní brániť,“ uviedol šéf americkej diplomacie. „Naším cieľom nie je Čínu skrotiť či obmedziť, ale zachovať tento poriadok,“ dodal.

K údajným krádežiam amerických obchodných tajomstiev a duševného vlastníctva za miliardy dolárov zo strany Číny Blinken povedal, že administratívu prezidenta Joea Bidena to veľmi zneisťuje. „Pôsobí to ako akcia niekoho, kto sa snaží súťažiť nečestne a čoraz viac nepriateľsky,“ vyhlásil minister. Spojeným štátom sa ale podľa neho čoraz viac darí spájať podobne postihnuté krajiny a spoločne takéto kroky odmietať.

Blinken v nedeľu pricestoval do Londýna na schôdzku ministrov zahraničia skupiny G7, kde je Čína jednou z tém. Biden označil súperenie s Čínou za najväčšiu americkú zahraničnopolitickú výzvu. Pri svojom prvom prejave v Kongrese sľúbil zachovať silnú americkú vojenskú prítomnosť v indicko-pacifickej oblasti a podporiť americký technologický rozvoj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet