Na hlavný obsah

Čína opäť mení rodinnú politiku. Rodičia môžu mať tri deti

Cieľom je nárast populačnej krivky.

Čína opäť mení rodinnú politiku. Rodičia môžu mať tri deti
Čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Čínske úrady v pondelok (31. 5.) oznámili, že manželské páry si môžu zaobstarať najviac tri deti. Ide o výrazný posun v rodinnej politike po tom, čo doteraz existujúci limit dvoch detí na rodinu spôsobil dramatický pokles pôrodnosti v najľudnatejšej krajine sveta.

Zmenu odsúhlasilo vedenie čínskeho politbyra na čele s prezidentom Si Ťin-pchingom, oznámila čínska spravodajská agentúra Sinchua.

V roku 2016 Čína zrušila desaťročia platnú politiku jedného dieťaťa, ktorú pôvodne zaviedli pre zastavenie populačnej explózie. Posunutie hranice na dve deti však neprinieslo udržateľný nárast populačnej krivky, pretože vysoké náklady na výchovu dieťaťa v čínskych mestách odradili mnoho ľudí od založenia rodiny.

Nové pravidlo so sebou prináša aj „podporné opatrenia, ktoré budú prospešné pre zlepšovanie populačnej štruktúry v krajine, napĺňanie stratégie pre boj so starnúcim obyvateľstvom a spravovanie ľudského potenciálu,“ uvádza Sinchua bez bližšej špecifikácie.

Na sociálnych sieťach sa šírila chladná odozva k novým opatreniam. Mnohí ľudia sa vyjadrili, že si nemôžu dovoliť mať čo i len jedno dieťa. „Som ochotný mať tri deti, ak mi dáte päť miliónov juanov (646 000 eur),“ uviedol jeden z užívateľov na čínskej sociálnej sieti.

Začiatkom mája výsledky sčítania čínskeho ľudu ukázali, že populačný rast je za posledných desať rokov najslabším od 50. rokov 20. storočia. Z údajov tiež vyplýva, že pôrodnosť sa v roku 2020 pohybovala na úrovni 1,3 dieťaťa na ženu, čo je porovnateľné so starnúcimi populáciami v Japonsku či Taliansku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet