Na hlavný obsah

Cyklón v Indii si vyžiadal päť obetí

Spôsobil aj rozsiahle škody na majetku.

Cyklón v Indii si vyžiadal päť obetí
Indiu zasiahol cyklón Yaas. Foto: TASR

Najmenej päť ľudí zomrelo a tisícky ďalších prišli o svoje domovy v dôsledku cyklónu Yaas, ktorý v stredu (26. 5.) zasiahol východné pobrežie Indie a ktorého dopady cítili aj v susednom Bangladéši. Viac ako 1,1 milióna ľudí v indických štátoch Bangla a Odiša pred príchodom búrky evakuovali, informovala vo štvrtok (27. 5.) agentúra AFP.

Cyklón, sprevádzaný víchrom dosahujúcim v poryvoch rýchlosť až 155 kilometrov za hodinu, udrel na pevninu v stredu (26. 5.) o 05.30h SELČ v štáte Odiša. Pri postupe do vnútrozemia smerom k štátu Džarkhand postupne zoslabol.

Premiérka indického štátu Bangla (Západné Bengálsko) Mamata Banerdžíová uviedla, že cyklón zničil alebo poškodil viac ako 300 000 domov. „Hladiny mora a riek stúpli o tri až štyri metre a na 135 miestach sa pretrhli hrádze. Tisíce ľudí zostávajú naďalej kvôli veľkej vode odrezané od okolitého sveta. Zriadili sme 14 000 núdzových centier, aby sme poskytli prístrešie ľuďom bez domova,“ dodala.

V štáte Bangla si cyklón vyžiadal dvoch mŕtvych, zaplavilo aj niektoré štvrte metropoly tohto štátu Kalkaty. Dve obete hlási aj štát Odiša a jeden človek zahynul v Bangladéši, kde rovnako zatopilo tisíce domov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet