Na hlavný obsah

Dala na odporúčanie EMA. Eurokomisia schválila vakcínu od Pfizeru pre deti od 12 rokov

Štáty Únie môžu rozšíriť vekovú hranicu.

Dala na odporúčanie EMA. Eurokomisia schválila vakcínu od Pfizeru pre deti od 12 rokov
Na snímke lekár naťahuje injekčnou striekačkou z ampulky vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) v pondelok (31. 5.) oficiálne schválila použitie vakcíny od americko-nemeckého konzorcia Pfizer/BioNTech pre deti vo veku od 12 do 15 rokov v členských štátoch EÚ. Urobila tak po tom, čo minulý piatok (28. 5.) tejto očkovacej látke udelila povolenie pre uvedenú vekovú skupinu Európska agentúra pre lieky (EMA), píše agentúra DPA.

„Členské štáty sa teraz môžu rozhodnúť pre rozšírenie očkovania aj pre mladých ľudí,“ uviedla na twitteri eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidesová. Dodala, že v záujme dosiahnutia cieľa „ukončiť súčasnú zdravotnú krízu sa počíta každá dávka vakcíny“.

Pfizer/BioNTech je prvou očkovacou látkou proti chorobe COVID-19 schválenou v EÚ pre spomínanú vekovú kategóriu. Už predtým ju povolili pre túto vekovú skupinu Kanada a Spojené štáty.

Konzorcium koncom marca oznámilo, že jeho vakcína proti koronavírusu má v tejto kategórii rokov 100-percentnú účinnosť pri prevencii symptomatického priebehu pľúcnej choroby COVID-19. Doteraz túto vakcínu v EÚ podávali len osobám nad 16 rokov.

DPA upozorňuje, že šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus nedávno vyzval bohaté krajiny sveta, aby skôr, než začnú s okamžitým očkovaním detí, radšej darovali dávky vakcín chudobnejším štátom. V súčasnosti sa podľa neho do nízkopríjmových krajín distribuuje len 0,3 % z celosvetového množstva dávok vakcín proti covidu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet