Na hlavný obsah

Dánska tajná služba pomáhala USA odpočúvať Merkelovú aj ďalších európskych politikov

Tvrdí to dánske rádio s odvolaním sa na viaceré zdroje.

Dánska tajná služba pomáhala USA odpočúvať Merkelovú aj ďalších európskych politikov
Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Dánska zahraničná a vojenská tajná služba FE (Forsvarets Efterretningstjeneste) pomáhala americkej Národnej bezpečnostnej agentúre (NSA) s odpočúvaním popredných európskych politikov, medzi ktorými bola aj spolková kancelárka Angela Merkelová. Informovala o tom dánska rozhlasová stanica Danmarks Radio (DR).

Zistenia pochádzajú zo spolupráce rozhlasu s ďalšími európskymi médiami vrátane nemeckých televízií NDR, WDR a denníka Süddeutsche Zeitung. Záver je podľa rozhlasu výsledkom interného vyšetrovania Dánskej obrannej spravodajskej služby.

NSA získala prístup k internetovej komunikácii politikov

Dánska FE umožnila americkej NSA využívať v rokoch 2012 až 2014 tajnú odpočúvaciu stanicu Sandagergardan neďaleko Kodane. Americká tajná služba bola vďaka tomu schopná „napichnúť“ dôležitý internetový uzol spájajúci rôzne podmorské káble. Akcia nazvaná „Operácia Dunhammer“ NSA podľa DR umožnila zhromažďovať dáta po vyhľadaní telefónnych čísel politikov.

Podľa DR mala NSA prístup k textovým správam, telefonickým hovorom a komunikácii prostredníctvom četov. Dánsky rozhlas tvrdí, že jeho informácie pochádzajú z deviatich zdrojov, ktoré mali prístup k utajovaným informáciám FE. Potvrdilo ich aj niekoľko nezávislých zdrojov.

Prehľad o vrcholových politikoch Európy

Odpočúvanie sa týkalo popredných politikov z Nemecka, Švédska, Nórska, Holandska a Francúzska. Spolupráca s NSA bola zdokumentovaná v internej správe FE v roku 2015.

Dánska ministerka obrany Trine Bramsenová, ktorá je vo funkcii od júna 2019, bola o tom podľa DR informovaná v auguste 2020. Pre rozhlas povedala, že „systematické odpočúvanie spojencov“ je neprijateľné.

Predmetom amerického záujmu boli okrem Merkelovej napríklad aj vtedajší šéf nemeckej diplomacie a súčasný nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier či líder opozície Peer Steinbrück. Hovorca Merkelovej podľa agentúry Reuters uviedol, že sa o správe dozvedel z médií a odmietol poskytnúť ďalší komentár.

Podobné správy sa objavili aj v minulosti

Na najnovšiu správu dánske ministerstvo obrany ani zástupcovia rozviedky zatiaľ nereagovali. Podobne na žiadosť o komentár nereagovala ani NSA, zatiaľ čo kancelária riaditeľky amerických tajných služieb (DNI) vec podľa Reuters komentovať odmietla.

Nemecká vláda podľa svojho hovorcu o špehovaní popredných členov vlády z Dánska vôbec netušila. Podobne reagoval aj prezident Steinmeier. Už skôr sa objavili správy, že NSA údajne odpočúvala aj Merkelovej mobil, na čo kancelárka reagovala s pobúrením. Spolková prokuratúra však vyšetrovanie tohto prípadu v roku 2015 zastavila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet