Na hlavný obsah

Dánsko požiadalo úrady, aby prehodnotili pozastavenie používania AstraZenecy a J&J

Krajine hrozí, že sa očkovacia kamapaň pretiahne do septembra.

Dánsko požiadalo úrady, aby prehodnotili pozastavenie používania AstraZenecy a J&J
Zľava ampulka s očkovacou látkou od AstraZenecy a látka od Johnson & Johnson. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Dánska vláda požiadala miestne zdravotnícke úrady o prehodnotenie pozastavenia používania vakcín proti koronavírusu od spoločností AstraZeneca a Johnson & Johnson (J&J). Informovala o tom v pondelok (31. 5.) agentúra DPA.

Podľa dánskeho ministra zdravotníctva Magnusa Heunickea je dôvodom to, že v súčasnosti hrozí, že sa očkovacia kampaň v Dánsku predĺži o dva týždne a pretiahne sa tak až do septembra.

Ako uvádza denník The Guardian s odvolaním sa na dánske médiá, uvedené oneskorenie je spôsobené dodaním menšieho počtu vakcín od spoločnosti Moderna, ako sa pôvodne očakávalo. Dánske ministerstvo zdravotníctva preto požiadalo príslušné úrady, aby zvážili opätovné povolenie používania vakcín od AstraZenecy a J&J.

Súčasťou vakcinačného programu v tejto škandinávskej krajine, kde sa epidémiu ochorenia COVID-19 podarilo dostať pod kontrolou, pričom väčšina rizikových skupín obyvateľstva a zdravotníkov už bola zaočkovaná, sú aktuálne vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna.

Približne 21,4 percenta z 5,8 milióna obyvateľov Dánska je už zaočkovaných oboma dávkami, pričom prinajmenšom prvú dávku proticovidovej vakcíny dostalo zhruba 36 percent ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet