Na hlavný obsah

Deadline vypršal. Netanjahu nezostavil izraelskú vládu

O ďalšom postupe rozhodne prezident.

Deadline vypršal. Netanjahu nezostavil izraelskú vládu
Na snímke Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi v noci na stredu (5. 5.) vypršal termín, ktorý dostal po marcových predčasných voľbách na zostavenie novej koaličnej vlády. Premiérovi sa kabinet zostaviť nepodarilo a možnosť, že by sa jeho strana Likud mohla prvýkrát za 12 rokov ocitnúť v opozícii, je väčšia, napísala agentúra AP.

Ďalší krok je teraz na prezidentovi Reuvenovi Rivlinovi, ktorý môže úlohou poveriť iného politika alebo predĺžiť termín Netanjahuovi. Prípadne môže požiadať aj parlament, aby vybral kandidáta na šéfa vlády. Ak všetky možnosti na zostavenie kabinetu zlyhajú, krajinu by podľa AP pravdepodobne čakali ďalšie voľby – už piate v posledných dvoch rokoch.

Rivlin krátko po polnoci oznámil, že v stredu kontaktuje zástupcov trinástich parlamentných strán, aby s nimi prediskutoval „pokračovanie procesu zostavovania vlády“. Očakáva sa, že prezident v najbližších dňoch poverí vytvorením koaličnej vlády jedného z Netanjahuových politických oponentov, uviedla AP. Posledné dianie podľa nej neznamená, že Netanjahu na čele izraelskej vlády okamžite skončí, jeho pozícia je však vážne ohrozená.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet