Na hlavný obsah

Deti v materských škôlkach covid nešíria, naznačuje nemecká štúdia

Horšie sú na tom vychovávatelia.

Deti v materských škôlkach covid nešíria, naznačuje nemecká štúdia
Na ilustračnej snímke deti skladajú lego v materskej škole v Košiciach. Foto: TASR

Deti v materských školách nie sú prenášačmi koronavírusu, no vychovávatelia sú ochoreniu vystavení častejšie. Vyplýva to z predbežných výsledkov štúdie univerzity v bavorskom Würzburgu, ktoré vedci predstavili v pondelok (3. 5.). Zároveň spustili ďalšiu fázu výskumu, kedy chcú zistiť, ako presne sa koronavírus v škôlkach šíri a ako najlepšie s pomocou testov učiteľa a deti chrániť.

Štúdia, ktorá sa začala vlani na jeseň a ktorá sa skončila tento rok v marci, sa zamerala na škôlky vo Würzburgu. Pri pravidelnom testovaní, do ktorého sa zapojilo zhruba 600 detí, a ktoré bolo až dvakrát týždenne, rozbory odhalili len jedno infikované dieťa. Vedci to považujú za dôkaz, že počas druhej vlny pandémie deti z materských škôl nepatrili k zdrojom infekcie. Naopak, personál škôlok sa s infekciou stretával častejšie.

„To ukazuje, že ponuka, aby sa mohli učitelia a vychovávatelia prednostne očkovať, je z preventívneho hľadiska zmysluplná,“ uvádza štúdia. Mikrobiológ Oliver Kurzai z univerzity vo Würzburgu povedal, že cieľom bolo zistiť, do akej miery sú škôlky bezpečné. „Deti v škôlkach boli od začiatku dôležitou skupinou. Školáci zvládnu nosiť rúška a rozumejú významu odstupu. Deti v škôlkach sa takto správať ešte nevedia a význam prevencie ešte nechápu,“ povedal Kurzai.

Kurzaiov kolega Johannes Liese uviedol, že cieľom bolo odhaliť infekciu čo najskôr, aby sa predišlo jej šíreniu. Základom je preto testovanie, ktoré odhalí aj bezpríznakové infekcie. „Ako najprijateľnejšie sa ukázali kloktacie testy. Rodičia ich môžu robiť doma a my vzorky iba zoberieme a odvezieme do laboratória,“ povedal o analýzach PCR. „Rodičia mali možnosť vykonávať aj antigénne rýchlotesty, kde poznali výsledok okamžite. Odber bol z prednej časti nosa, takže deti s ním problém nemali,“ dodal Liese. „Teraz sa začína druhá fáza, ktorá potrvá tri mesiace. Do jesene tak chceme mať koncept bezpečných škôlok,“ povedal Liese.

Kurzai zdôraznil, že všetky dosiahnuté závery sú len dočasné a že štúdiu by v takto ranej fáze vyhodnocovania nezverejnil. „Ale dopyt po dátach je v súčasnej situácii mimoriadny,“ uviedol. V začínajúcej druhej fáze chcú vedci okrem iného podľa neho zistiť, aká veľká je potrebná účasť v testoch, aby bola prevencia efektívna. „Možno by postačila tretina, prípadne polovica, ale odpoveď ešte nepoznáme,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet