Na hlavný obsah

Do Bruselu poslali otvorený list, predstavitelia kultúry sú nespokojní s plánom obnovy

Upozorňujú na chýbajúce plánované investície do kultúry.

Do Bruselu poslali otvorený list, predstavitelia kultúry sú nespokojní s plánom obnovy
Na ilustračnej snímke vlajky Európske únie pred sídlom EÚ v Bruseli. Foto: SITA/AP

Takmer 650 zástupcov slovenského kultúrneho sektora a kultúrnych inštitúcií zaslalo otvorený list  predsedníčke Európskej komisie (EK) Ursule von der Leyenovej a ďalším predstaviteľom európskych inštitúcií. Žiadajú ich, aby pri schvaľovaní Plánu obnovy a odolnosti SR venovali pozornosť chýbajúcim investíciám do kultúry a kreatívneho priemyslu a viedli dialóg s vládou SR o zaradení kultúry do predložených reforiem. Za organizátorov otvoreného listu o tom informovala podpredsedníčka Progresívneho Slovenska Zora Jaurová.

Plán obnovy a odolnosti SR, ktorý vláda nedávno predložila EK, podľa signatárov listu úplne ignoruje oblasť kultúry a kreatívneho priemyslu, ktorá patrí v celej Európe k pandémiou najviac postihnutým a zdecimovaným oblastiam a podľa údajov Národnej banky Slovenska utrpel tento sektor najväčšie ekonomické škody aj na Slovensku.

V liste upozorňujú aj na to, že počas prípravy slovenského plánu obnovy nebol kultúrny a kreatívny sektor nijakým spôsobom zahrnutý do jeho tvorby či zapojený do konzultácií. „Po zverejnení materiálu v apríli 2021 vznikla hromadná pripomienka v rámci legislatívneho procesu, v ktorej viac ako 2 000 prestížnych signatárov z kultúrneho a kreatívneho sektora žiadalo vládu o prehodnotenie priorít RRF (Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti) a zaradenie kapitoly týkajúcej sa kultúry a kreatívneho priemyslu. Táto pripomienka nebola vládou SR akceptovaná,“ pripomenuli.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Otvorený list konštatuje aj to, že zahrnutie kultúry a kreatívneho priemyslu do plánu obnovy by nielen významne prispelo k digitálnej a zelenej transformácii Slovenska, ale prinieslo by aj vysokú hodnotu za peniaze pri obnove ekonomiky a zvyšovaní kvality života.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) reagoval, že plán obnovy bol tvorený na základe nevyhnutných potrieb SR. „Slovensko dlhé roky spalo a po voľbách sme ho našli v mnohých oblastiach vo veľmi zlom stave. Preto sme museli plán obnovy prispôsobiť tomuto stavu,“ povedal Heger. Dodal, že plán naplnil národné potreby aj odporúčania EK.

Európska komisia má o schvaľovaní slovenského plánu obnovy a odolnosti rozhodovať v najbližších týždňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko