Na hlavný obsah

Do pásma Gazy mieri po 11 dňoch bombardovania humanitárna pomoc

Boje izraelsko-palestínskeho konfliktu neprežilo vyše 250 ľudí.

Do pásma Gazy mieri po 11 dňoch bombardovania humanitárna pomoc
Palestínčania zachraňujú cennosti z trosiek zničených budov v meste Gaza po izraelskom bombardovaní. (21. mája 2021) Foto: TASR/AP

Do palestínskeho Pásma Gazy prišli prvé kamióny s humanitárnou pomocou. Mnoho z nich patrí agentúram OSN a prechádzajú hraničným priechodom, ktorý Izrael otvoril. Stále je dodržiavané prímerie, ktoré začalo po jedenástich dňoch bojov medzi palestínskym Hamasom a Izraelom platiť v piatok 21. mája ráno.

Boje neprežilo vyše 250 ľudí, predovšetkým Palestínčanov. Odhaduje sa, že asi 100 000 ich utieklo z domovov. Podľa Detského fondu OSN (UNICEF) nemá až 800 000 z dvoch miliónov obyvateľov pásma Gazy prístup k pitnej vode z vodovodnej siete.

Konvoje nákladných áut s potravinami, palivom, liekmi a zdravotníckym materiálom prúdia do Gazy prechodom Kerom Šalom.

Hovorkyňa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Margaret Harrisová povedala, že zdravotnícke zariadenia v Gaze sú zahltené ošetrovaním ranených, ktorých je viac ako 1 900.

Až 1 800 bytov je neobývateľných

Agentúry OSN, medzi nimi aj tá pre pomoc palestínskym utečencom (UNWRA), poukázali na to, že treba pomôcť najprv ľuďom, ktorí odišli z domovov. Vyčíslili, že je na to potrebných 38 miliónov dolárov (približne 31,2 milióna eur). Podľa ministerstva bytovej výstavby v Gaze bolo pri bombardovaní poškodených mnoho obytných domov a 1 800 bytov je neobývateľných. Záchranári sa snažia prehľadávať trosky a pátrajú po prípadných preživších.

Z krytov mohli v piatok po mnohých dňoch vyjsť tiež Izraelčania v komunitách na juhu, ktoré boli palestínskou paľbou najviac ohrozené. Napriek tomu sú mnohí z nich presvedčení, že boje mali pokračovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet