Na hlavný obsah

Do projektu letných škôl sa budú môcť tento rok zapojiť aj stredné odborné školy

Na projekt vyčlení rezort viac ako 400 000 eur.

Do projektu letných škôl sa budú môcť tento rok zapojiť aj stredné odborné školy
Na snímke talentové prijímacie skúšky. Foto: TASR

Dobrovoľné letné školy sa v roku 2021 budú môcť spustiť počas posledných troch augustových týždňov (od 9. do 27. augusta). Školám, ktoré sa zapoja, preplatí náklady ministerstvo školstva, ktoré na druhý ročník tohto projektu vyčlenilo 422 500 eur s tým, že v prípade záujmu sa bude suma navyšovať. Oznámil to v piatok (7. 5.) minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

„Nebudú fungovať ako tábor, ale ako miesto, kde sa budú žiaci vzdelávať a získavať nové poznatky. Pôjde o dobrovoľné aktivity pre žiakov. Prioritne sa môžu zapojiť základné školy, budú sa ale otvárať aj pre stredné odborné školy na praktickú výučbu,“ spresnil šéf rezortu s tým, že pôjde aj o akúsi prípravu na nový školský rok 2021/2022.

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS).Foto: TASR
Foto: TASR

Letné školy, do ktorých sa zapojilo vlani 244 škôl, budú k dispozícii pre všetky deti a prihlásiť sa môže každý záujemca. „Nemusia to byť len školy pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia či tie v hmotnej núdzi, ale aj pre deti, ktoré potrebujú preopakovať učivo či deti rodičov zamestnaných v kritickej infraštruktúre,“ dodal Gröhling.

Základné školy budú žiadať o preplatenie každého týždňa – za krátky týždeň (5 hodín denne) dostanú 600 eur na týždeň na skupinu, za dlhý (6-8 hodín) 1 000 eur na týždeň na skupinu. Suma sa bude odvíjať od počtu žiakov na škole, maximálna suma pre najväčšie školy bude 8 000 eur.

Stredné odborné školy, ktoré sa zapoja do projektu letných škôl, budú mať mierne odlišné financovanie. Za dva týždne dostanú po 1 000 eur, za tri po 1 500. „Ide o to, že praktické vzdelanie sa musí realizovať v menších skupinách,“ skonštatoval minister.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko