Na hlavný obsah

Doležal potichu vymenil šéfa bratislavského letiska, povedie ho syn poslanca za Smer-SD

Minister sa k výmene vyjadrí po rokovaní vlády.

Doležal potichu vymenil šéfa bratislavského letiska, povedie ho syn poslanca za Smer-SD
Na ilustračnej snímke cestujúci prichádzajú na Letisko M.R. Štefánika v Bratislave. Foto: TASR

Minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) potichu vymenil šéfa bratislavského letiska. Tvrdí však, že je to iba dočasné – až do výberového konania na nového riaditeľa. Vo verejnosti sa však začínajú vynárať pochybnosti o transparentnosti výberov na šéfov najväčších dopravných autorít, príkladom je železničné Cargo či Národná diaľničná spoločnosť, na ktorej čelo sa hlásilo málo kandidátov a podmienky výberu boli podľa odborníkov pomerne neštandardné.

Letisko Milana Rastislava Štefánika so šiestimi stovkami zamestnancov dlhodobo zápasí s finančnými problémami. Zisk naposledy dosiahlo v roku 2008, odvtedy je letisko každoročne v strate, ktorá do dneška presahuje 60 miliónov eur.

Hospodárske výsledky za minulý rok ešte nepoznáme. Samotné letisko výmenu šéfa komentovať príliš nechce, hovorí, že výber je plne v kompetencii ministerstva dopravy ako hlavného akcionára. Postup pri výbere nového riaditeľa letiska sa nepozdáva ani Jánovi Ivančíkovi z Transparency International Slovensko.

Syn poslanca za Smer-SD

Je pochopiteľné, že existujú aj dočasne poverení riaditelia do riadneho výberového procesu. Na druhej strane, aj túto informáciu treba riadne odkomunikovať,“ povedal Ivančík pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Dočasným šéfom letiska a zároveň predsedom predstavenstva sa stal už v apríli jeho člen Matej Hambálek. Ministerstvo dopravy uviedlo, že Hambálek povedie letisko až do výberu nového manažéra na tento post. Spresnilo, že syn poslanca Smeru-SD Augustína Hambálka bol na letisku od roku 2018 členom predstavenstva ešte ako nominant Pellegriniho vlády, v ktorej mal letisko ako minister dopravy pod sebou exminister Árpád Érsek.

Problémom pre nového riaditeľa letiska však môže byť podľa majiteľa leteckej spoločnosti a aktívneho pilota Petra Kunkelu Hambálkova neskúsenosť.

Doležal sa vyjadrí po vláde

To je množstvo ťažkých rokovaní s profesionálmi z leteckých spoločností, ktorí si prídu vydupať čo najlepšie pristávacie či handlingové poplatky. To sú profesionáli, ktorí z firiem chodia desiatky rokov,“ vysvetlil Kunkela.

Matej Hambálek predtým pôsobil na ministerstve dopravy napríklad na PPP projekte rýchlostnej cesty R1, ale aj v štátnom železničnom Cargu. Hambálek na poste vymenil doterajšieho šéfa Jozefa Pojedinca, ktorého odvolanie taktiež kompetentní nezdôvodnili.

Prečo rezort dopravy nekomunikoval výmenu na poste riaditeľa letiska, sme sa pred rokovaním stredajšej (12. 5.) vlády pýtali ministra Doležala, no Rádiožurnálu odkázal, že stanovisko poskytne až po rokovaní kabinetu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko