Na hlavný obsah

Doživotie. Súd v Arménsku poslal dvoch sýrskych žoldnierov na zvyšok života za mreže

Mužov zajali počas vojny v Náhornom Karabachu.

Doživotie. Súd v Arménsku poslal dvoch sýrskych žoldnierov na zvyšok života za mreže
Na snímke leží vojenská topánka pred mešitou v meste Agdam v Náhornom Karabachu. Foto: SITA/AP

Dvoch sýrskych žoldnierov, ktorých v novembri počas bojov o Náhorný Karabach zajali arménski vojaci, súd v Arménsku odsúdil na doživotie za terorizmus. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na prokuratúru, podľa ktorej títo Sýrčania spáchali po boku azerbajdžanských jednotiek vojnové zločiny.

Podľa obžaloby sa dvojica Sýrčanov výmenou za „finančnú kompenzáciu“ zúčastnila po boku Azerbajdžancov „agresívnej vojny“, ktorú podľa Jerevanu vlani v septembri začala azerbajdžanská armáda. Ich činy „smerovali k zabíjaniu civilistov, ktorí sa nezúčastňovali bojov“ v Náhornom Karabachu. Muži civilistom podľa prokuratúry chceli spôsobiť „ťažké zranenia“.

Súd v juhoarménskom Sjuniku ich uznal vinnými z terorizmu a uložil im doživotný trest väzenia. Celkovo viní Arménsko približne 30 žoldnierov z „medzinárodnej teroristickej skupiny“, zo zapojenia sa do konfliktu na strane Azerbajdžanu.

Spor o Náhorný Karabach, enklávu v juhozápadnom Azerbajdžane s prevažne arménskym obyvateľstvom, trvá desiatky rokov. Ozbrojený konflikt sa začal v roku 1988 ešte za vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Náhorný Karabach sa s podporou Arménska odtrhol od Azerbajdžanu vo vojne, ktorá si vyžiadala zhruba 30 000 mŕtvych a státisíce utečencov. Po štvrťstoročie sa Karabach a priľahlé územie nachádzali pod vojenskou kontrolou Arménska. Azerbajdžan označoval toto územie za okupované.

Najnovší konflikt o Náhorných Karabach sa rozhorel vlani 27. septembra. Ukončila ho v novembri dohoda, ktorú sprostredkovalo Rusko. Arménom síce zostala väčšina enklávy, prišli však o jej južnú časť a predovšetkým rozsiahle okupované územia v samotnom Azerbajdžane. Boje si vyžiadali okolo 6 000 životov. Rusko do oblasti vyslalo mierové jednotky, ktoré majú dohliadať na pokoj zbraní.

Počas konfliktu aj po ňom sa obe strany obviňovali z páchania vojnových zločinov. Turecko, ktoré v bojoch stálo na strane Baku, čelilo obvineniu, že zo severnej Sýrie doviezlo protureckých žoldnierov, aby v Náhornom Karabachu bojovali po boku azerbajdžanskej armády. Ankara to popiera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet