Na hlavný obsah

Druhá dávka zatiaľ nebude, hlásia brazílske mestá. Chýbajú im vakcíny

Minister zdravotníctva hovorí o logistickej chybe svojho predchodcu.

Druhá dávka zatiaľ nebude, hlásia brazílske mestá. Chýbajú im vakcíny
Očkovanie proti koronavírusu v Brazílii. Foto: TASR/AP

Nedostatok vakcín proti ochoreniu COVID-19 prinútil niekoľko veľkých brazílskych miest pozastaviť podávanie druhých dávok, informovali v pondelok (3. 5.) podľa agentúry AFP tamojšie úrady a médiá.

Podľa nich sedem z 26 hlavných miest brazílskych federatívnych štátov pozastavilo podávanie druhej dávky čínskej vakcíny CoronaVac pre nedostatok dodávok.

Okrem čínskej používajú v Brazílii aj vakcínu od firmy AstraZeneca. Obe očkovacie látky sa podávajú v dvoch dávkach. Minulý týždeň dostala krajina prvých milión dávok dvojdávkového preparátu od spoločnosti Pfizer a začali ich distribuovať v pondelok.

Prezident Jair Bolsonaro čelí kritike za to, že bagatelizoval pandémiu a vzoprel sa odborným radám. Minister zdravotníctva Marcelo Queiroga v nedeľu (2. 5.) uviedol, že nedostatok druhej dávky bol spôsobený logistickou chybou jeho predchodcu – armádneho generála Eduarda Pazuella, ktorého Bolsonaro v marci odvolal z funkcie.

Za Pazuella sa ministerstvo zdravotníctva rozhodlo uvoľniť zásoby druhých dávok, ktoré sa mali podať ako prvé dávky v snahe urýchliť očkovaciu kampaň v krajine. Avšak ďalšie dávky neprišli včas, dodala AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet