Na hlavný obsah

Duda: Poľsko podporuje Ukrajinu na ceste do Európskej únie a NATO

Prezidenti oboch krajín hovorili o "cestovnej mape" pre Ukrajinu.

Duda: Poľsko podporuje Ukrajinu na ceste do Európskej únie a NATO
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR/AP

Poľsko nepretržite podporuje Ukrajinu na jej ceste do Severoatlantickej aliancie (NATO) a Európskej únie, uistil v pondelok (3. 5.) vo Varšave poľský prezident Andrzej Duda svojho ukrajinského kolegu Volodymyra Zelenského. Ukrajina by podľa poľského hostiteľa, citovaného miestnymi médiami, mala na júnovom samite NATO dostať cestovnú mapu k ďalšiemu členstvu v Aliancii.

Ukrajinský prezident sa vo Varšave spoločne s prezidentmi pobaltských štátov zúčastnil na oslavách 230. výročia prijatia prvej poľskej ústavy a s poľským prezidentom mal tiež bilaterálne rokovania.

Duda po stretnutí zdôraznil, že Ukrajina patrí k „spoločnému kultúrnemu, historickému a systémovému kmeňu“ v Európe. So Zelenským rokoval hlavne o problémoch bezpečnosti Ukrajiny, o Ruskom okupovanom Kryme a proruskými separatistami obsadených územiach v Doneckej a Luhanskej oblasti. Diskutovali tiež o koncentrácii ruských jednotiek pri ukrajinských hraniciach v posledných mesiacoch.

„Z tohto hľadiska sme rokovali o blížiacom sa samite Severoatlantickej aliancie, ktorý sa uskutoční o poldruha mesiaca v polovici júna v Bruseli, kde sa táto téma nepochybne tiež bude preberať,“ povedal Duda. Upozornil, že s bezpečnosťou Ukrajiny súvisí aj bezpečnosť celej strednej Európy, a zdôraznil, že Ukrajine by sa mala formálne ukázať cesta, ktorou by sa mala uberať k členstvu v NATO. Získanie „cestovnej mapy“ je podľa Dudu zásadnou vecou pre Ukrajinu, v čom ju podporuje Poľsko a tiež ďalší „priatelia v našej časti Európy“.

Zelenskyj poznamenal, že ešte pred vlastnými augustovými oslavami ukrajinskej nezávislosti, na ktoré Dudu pozval, sa uskutoční „samit krymskej platformy“, na ktorý pozval „výlučne priateľov Ukrajiny“ a kde by sa po prvý raz malo hovoriť o ukončení okupácie Krymu. Poľsku a Dudovi poďakoval za „podporu ukrajinských túžob“ a za pevné stanovisko ohľadom územnej celistvosti Ukrajiny.

„Viem, že medzi našimi štátmi a národmi sú isté nevyriešené historické otázky, ale som presvedčený, že v budúcnosti budú vyriešené a nebude medzi nami nepochopenie,“ povedal Zelenskyj. Duda pripustil, že tieto historické otázky sú ťažké, pretože aj história oboch národov bola ťažká, verí však, že to sa dá vďaka dobrej vôli a snahe nájsť múdre riešenia zvládnuť. Varšavu a Ukrajinu delí napríklad pohľad na masakry Poliakov ukrajinskými nacionalistami na Volyni na západe Ukrajiny za druhej svetovej vojny. Kým podľa Varšavy išlo o genocídu, podľa Kyjeva sa etnických čistiek v tom čase dopúšťali obe strany.

Ukrajina sa roky usiluje o členstvo v NATO, čo ale podľa názoru západných komentátorov v blízkej dobe pravdepodobne nedosiahne. Kyjev si na tento rok podľa skoršieho vyjadrenia ukrajinského ministra obrany kladie za cieľ dostať od samitu NATO akčný plán členstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet