Na hlavný obsah

Dva okresy budú od pondelka žlté, pribudne aj viacero oranžových (+ mapa)

Bordové naďalej ostávajú Sobrance a Myjava.

Od pondelka (24. 5.) budú na Slovensku naďalej dva bordové okresy, v ktorých bude platiť v rámci covidového automatu tretí stupeň varovania. Sú nimi okresy Sobrance a Myjava. Naopak, prvýkrát pribudnú aj dva žlté okresy – Hlohovec a Topoľčany.

V červenej farbe (II. stupeň varovania) bude 11 okresov. Až 47 okresov bude ružových (I. stupeň varovania) a od pondelka pribudne aj 17 oranžových (II. stupeň ostražitosti) a dva žlté okresy (I. stupeň varovania). Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu (19. 5.) schválila vláda.

Epidemická situácia na Slovensku sa aj naďalej zlepšuje. Hospitalizovaných je 796 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 90 z nich. Reprodukčné číslo je na úrovni 0,91 – 0,94. Nemocnice prijímajú do 50 pacientov denne s covidom alebo podozrením naň.

Aspoň prvú dávku očkovacej látky dostalo 1 455 553 ľudí (nárast o 11 % v porovnaní s predošlým týždňom), druhú dávku dostalo 692 237 ľudí (nárast o 14 %). Medzi najviac zaočkované okresy patria Bratislava, Banská Bystrica, Košice, Prešov a Zvolen, v týchto okresoch je preočkovanosť na úrovni 30 %.

V čakárni na očkovanie je zhruba 200 000 ľudí, tento počet by sa mal „minúť“ do 10 dní. Najviac ľudí na očkovanie čaká v okresoch Bratislava, Trnava, Nitra či Žilina, najmenej v Medzilaborciach, Krupine, Detve či Poltári (vid mapa nižšie).

Počet osôb čakajúcich v čakárni na očkovanie podľa okresov. Foto: MZ SR
Foto: MZ SR

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko