Na hlavný obsah

Dvere na Downing street sa opäť otvorili, Johnson privítal Orbána

Britský a maďarský premiér spolu rokovali o prehlbovaní vzájomných vzťahov.

Dvere na Downing street sa opäť otvorili, Johnson privítal Orbána
Maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) a šéf britského kabinetu Boris Johnson na stretnutí v Londýne 28. mája. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson sa v piatok (28. 5.) vo svojom sídle na Downing street zišiel s maďarským náprotivkom Viktorom Orbánom. Johnson schôdzku prezentoval ako prehlbovanie vzťahov s členskými krajinami Európskej únie. Čelil však tiež kritike, že si pre stretnutie vybral práve nacionalistu Orbána, ktorého výroky a politika sú často vnímané ako kontroverzné, píšu svetové agentúry.

Viktor Orbán v minulosti hovoril o „moslimskej invázii“ a migrantov označil za „jed“. Britský úrad vlády pred piatkovým stretnutím uviedol, že tieto Orbánove výroky považuje Johnson za „spory vyvolávajúce a chybné“ a pri rokovaní sa nebude vyhýbať téme ľudských práv, napísala BBC News.

„Spolupráca s Maďarskom je nevyhnutná pre prosperitu a bezpečnosť Spojeného kráľovstva,“ uviedol Johnsonov hovorca. Stretnutie napriek tomu označil za rutinnú schôdzku s lídrom veľkej krajiny EÚ. Agentúra AP pripomína, že od prepuknutia pandémie covidu mal Boris Johnson osobnú schôdzku len s pár svetovými politikmi, naposledy 14. mája s írskym premiérom Micheálom Martinom.

Orbán pred stretnutím vyhlásil, že Maďarsku Británia v únii chýba, píše Reuters. „Zhodli sme sa na mnohých veciach, čo v EÚ vytváralo istú rovnováhu. Otázkou však teraz je, kde bude miesto (Británie) vo svete. Musíme vybudovať novú bilaterálnu spoluprácu,“ cituje maďarského premiéra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet