Na hlavný obsah

Dvojica mužov, ktorá sa snažila skorumpovať tajomníka Fecka, dostala podmienku

Rozsudok je právoplatný.

Dvojica mužov, ktorá sa snažila skorumpovať tajomníka Fecka, dostala podmienku
Na snímke štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Martin Fecko. Foto: TASR

Právnik Peter Chrašč a manažér Miroslav Sedlák, ktorí sa snažili uplatiť štátneho tajomníka rezortu pôdohospodárstva Martina Fecka, dostali trojročný podmienečný trest so skúšobnou dobou päť rokov. Obchodná spoločnosť Lomtec.com musí zaplatiť 40 000 eur, zároveň dostala ročný trest zákazu účasti na verejných obstarávaniach. Vo štvrtok 13. mája o tom rozhodol Špecializovaný trestný súd (ŠTS), ktorý v ich prípade schválil dohodu o vine a treste s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Počas skúšobnej doby je tiež Chrašč povinný podrobiť sa dohľadu probačného a mediačného úradníka a zaplatiť peňažný trest 10 000 eur. Manažérovi súkromnej spoločnosti Miroslavovi Sedlákovi uložil súd rovnaký trest, akurát peňažný trest v jeho prípade predstavuje sumu 5 000 eur.

Verdikt súdu je právoplatný, keďže súčasťou dohôd je záväzok obžalovaných nepodať odvolanie. Zároveň ich prepustia z väzby.

Polícia v tomto prípade v septembri 2020 v rámci akcie „Contract“ zadržala Petra Chrašča a Miroslava Sedláka, pričom dvojicu obvinili z podplácania a pôvodne aj z legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Súd ich následne vzal do väzby. Podľa polície sľúbili obvinení za podpísanie zmluvy o štátnej zákazke o vytvorení a zavádzaní informačného systému štátnemu tajomníkovi päť percent z hodnoty projektu alebo 60-tisíc eur v hotovosti. V tomto prípade išlo o Centrálny údajový repozitár Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP) v rámci projektu „Centrálny údajový repozitár ÚKSÚP – komplexný projekt pre manažment údajov“ v hodnote 1 497 614 eur. Chrašč tiež podľa orgánov činných v trestnom konaní ponúkal úplatok za ustanovenie konkrétnej osoby do pozície generálnej riaditeľky sekcie potravinárstva a obchodu rezortu pôdohospodárstva.

Štátny tajomník Martin Fecko s políciou spolupracoval a k odovzdaniu úplatku podľa polície neprišlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko