Na hlavný obsah

Europarlament schválil dvojnásobne viac peňazí na výmenný program Erasmus+

Slovenskí europoslanci to privítali.

Europarlament schválil dvojnásobne viac peňazí na výmenný program Erasmus+
Na snímke študentky počas odchodu z internátov. Foto: TASR

Európsky parlament (EP) schválil dvojnásobné navýšenie prostriedkov pre výmenný program Erasmus+ a rozšírenie jeho pôsobnosti. Podľa europoslanca a vedúceho slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivana Štefanca (KDH) ide o ďalší krok k podpore vzdelávania v Európskej únii (EÚ). Informoval o tom jeho asistent Michal Ďurman.

Navýšenie europoslanci schválili v utorok (18. 5.) večer, zároveň schválili aj konečnú podobu nových pravidiel fungovania tohto programu na obdobie rokov 2021-2027.

Štefanec dodal, že program Erasmus+ je mimoriadne obľúbený a úspešný, jeho pôsobnosť sa teraz rozšíri aj na výmenné stáže pre umelcov. „Verím, že vďaka tomu bude môcť ešte viac mladých ľudí spoznať nové krajiny, získať skúsenosti a sociálne zručnosti. Budúcnosť Európy je vo vzdelaných a sebavedomých mladých ľuďoch a je našou povinnosťou vytvárať im čo najlepšie podmienky pre rast,“ podotkol.

Dať možnosť aj chudobnejším

Monika Beňová (Smer-SD) spresnila, že Erasmus+ by mal byť oproti minulosti viac inkluzívnejší a prístup k vzdelávaniu a mobilite by sa mal zjednodušiť pre ľudí so zdravotným hendikepom či tým, ktorí pochádzajú z chudobnejších pomerov.

Vladimír Bilčík (Spolu) zároveň upozornil, že takmer 63 percent študentov na Slovensku má pocit, že vycestovať na Erasmus+ si nebudú môcť finančne dovoliť. „Podporil som preto študentskú iniciatívu Erasmus500, ktorá to chcela zmeniť a zabojovala za viac prostriedkov, aby si akademickú výmenu mohli dovoliť aj študenti zo sociálne znevýhodneného prostredia,“ uviedol.

Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) pripomenul, že ide o jeden z najúspešnejších programov EÚ. „Pre Európsky parlament je kľúčové, aby tento program pokračoval, aby mal viac peňazí a aby sa doň mohlo zapojiť viac študentov,“ uviedol. Ocenil, že EP v rámci rokovaní s členskými štátmi presadil zvýšenie pôvodného rozpočtu o ďalšie skoro dve miliardy eur a tiež zmeny, ktoré umožnia zapojiť sa do programu aj osobám z chudobnejšieho prostredia.

Erasmus+ zlepšuje imidž Únie v očiach mladých

Robert Hajšel (Smer-SD) skonštatoval, že vďaka vlajkovému programu EÚ Erasmus+ sa Únia teší pozitívnemu obrazu, najmä u mladých ľudí. Privítal, že program má vyšší rozpočet, vyše 28 miliárd eur, a aj širšie možnosti jeho využitia pre ďalšie skupiny osôb. „Uprednostňuje ľudí, ktorí doteraz ako keby boli bokom, či už ide o zraniteľných alebo sociálne vylúčených ľudí a staršie osoby. Ide o celoživotné vzdelávanie, nielen o rôzne tréningy, ale hlavne o zvýšenie mobility,“ uviedol. Dodal, že po pandémii koronavírusu, keď boli študenti väčšinou doma, je podpora ich mobility viac ako vítaná.

Eugen Jurzyca (SaS) upozornil, že hoci je Erasmus+ dobrý projekt, podľa odporúčania Európskeho dvora audítorov je potrebné lepšie rozvinúť ukazovatele na meranie cieľov tohto programu tak, aby prideľovanie prostriedkov bolo na základe výkonnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko