Na hlavný obsah

EMA začala zvažovať nasadenie vakcíny Pfizer/BioNTech pre deti nad 12 rokov

Proti koronavírusu je v EÚ možné očkovať ľudí nad 16 rokov.

EMA začala zvažovať nasadenie vakcíny Pfizer/BioNTech pre deti nad 12 rokov
Na snímke sídlo Európskej liekovej agentúry v holandskom Amsterdame a ampulky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od konzorcia Pfizer/BioNTech. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Európska lieková agentúra (EMA) začala posudzovať, či bude možné vakcínou proti koronavírusu spoločností Pfizer/BioNTech očkovať aj deti vo veku 12 až 15 rokov. K záveru by mala dospieť v júni, uviedla agentúra v pondelok (3. 5.). Používanie vakcín je zatiaľ v EÚ schválené pre ľudí starších ako 16 rokov.

V spoločnom vyhlásení, ktoré farmaceutické spoločnosti zverejnili v piatok (30. 4.), vysvetlili, že o povolenie požiadali na základe výsledkov štúdie s viac ako dvetisíc tínedžermi, ktorá ukázala, že vakcína je bezpečná a efektívna. Deti budú ešte ďalšie dva roky monitorovať s cieľom sledovať dlhodobú ochranu a bezpečnosť.

Vakcína, na ktorej výrobe americká a nemecká spoločnosť spolupracujú, bola vlani v decembri schválená ako prvá pre využívanie v krajinách EÚ. V druhom štvrťroku by mali členské štáty obdržať štvrť miliardy dávok, čo je viac ako polovica všetkých covidových vakcín. Podľa zámerov EK má byť hlavným prípravkom na očkovanie aj v nasledujúcich dvoch rokoch. Na základe dojednanej zmluvy môžu krajiny nakúpiť až 1,8 miliardy dávok.

Štáty EÚ začali s látkou konzorcia Pfizer/BioNTech najskôr očkovať najstarších obyvateľov najviac ohrozených covidom a postupne sa dostáva aj k mladším ročníkom. S očkovaním detí sa počíta najskôr od leta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet