Na hlavný obsah

EÚ zvažuje uvoľnenie patentov na vakcíny proti koronavírusu

Uviedla to predsedníčka Komisie Von der Leyenová.

EÚ zvažuje uvoľnenie patentov na vakcíny proti koronavírusu
Na snímke očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Európska únia je pripravená diskutovať o uvoľnení patentov na výrobu vakcíny proti koronavírusu, ktoré v stredu (5. 5.) podporili aj Spojené štáty. Prínosom by bolo zrýchlenie výroby a distribúcie vakcíny, uviedla vo štvrtok (6. 5.) šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

V hre je aj možnosť, že by EÚ podporila zvýšenie produkcie vakcíny v Keni a Ugande na základe spolupráce tamojších úradov a európskych firiem, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje Únie. Vyhlásenie o uvoľnení patentov vo štvrtok ocenili mnohí svetoví politici, vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, nemeckého ministra zdravotníctva Jensa Spahna alebo vlády Juhoafrickej republiky.

„Európska únia je pripravená prerokovať akýkoľvek návrh, ktorý účinne a pragmaticky rieši túto krízu… Vyzývame všetky krajiny vyrábajúce vakcíny, aby povolili export a vyhli sa všetkému, čo by mohlo narušiť dodávateľské reťazce,“ uviedla Von der Leyenová.

„Európa je jediným demokratickým regiónom na svete, ktorý umožňuje vývoz vo veľkom meradle,“ uviedla Von der Leyenová. Doteraz bolo do zvyšku sveta dodaných viac ako 200 miliónov dávok vakcíny proti koronavírusu, čo je takmer toľko, ako sa použilo v krajinách EÚ, pripomenula agentúra DPA a prirovnala EÚ k „lekárni sveta“.

Francúzsky prezident Macron vo štvrtok uviedol, že „veľmi podporuje uvoľnenie patentov „. Z krátkodobého hľadiska je podľa Macrona najdôležitejšie dostať čo najviac dávok vakcíny medzi ľudí a „vyrábať v spolupráci s najchudobnejšími krajinami,“ napísala AFP.

Za Nemecko podporu debate o uvoľnení patentov vyjadril minister zahraničia Heiko Maas. Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn povedal, že jeho krajina „zdieľa cieľ amerického prezidenta“. „Zabezpečenie vakcín pre celý svet je jedinou udržateľnou cestou z pandémie. Nebudeme v bezpečí, kým všetci nebudú v bezpečí,“ uviedol Spahn. Dôležité je podľa neho najmä rozšírenie výrobných kapacít a ochota krajín, kde sa vakcíny vyrábajú, ich vyvážať, píše Reuters.

Rozhodnutie USA privítali tiež predstavitelia Juhoafrickej republiky, krajiny, kde detekovali jednu z nebezpečných mutácií. „Pre krajiny, ktoré v súčasnosti nemajú výrobnú kapacitu pre určité medicínske technológie, by výnimka zabezpečila viac možností dodávok a krajiny by nemuseli byť závislé len od jedného alebo dvoch dodávateľov. Tam, kde existujú výrobné kapacity, by sa mohli premeniť na výrobu covidovej vakcíny, a tým zabezpečiť dostupnosť pre všetky národy,“ píše sa vo vyhlásení juhoafrickej vlády citovanom agentúrou Reuters.

Rozhodnutie USA zrušiť ochranu patentov na covidové vakcíny je „pozoruhodnou ukážkou vodcovstva a veľmi významný pokrok,“ uviedol John Nkengasong, riaditeľ Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (Africa CDC) pri Africkej únii. Africký kontinent je všeobecne vo výrobe vakcín sebestačný len z jedného percenta, do dvadsiatich rokov by však chcel vďaka piatim novým výrobným podnikom vyrábať až 60 percent vakcín, ktoré sa v Afrike aplikujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet