Na hlavný obsah

Eurokomisia odobrila veľkú schému pomoci pre cestovný ruch, Doležal požiada o 37 miliónov eur

Bude dostupná aj pre podnikateľov, ktorí pomoc čerpali.

Eurokomisia odobrila veľkú schému pomoci pre cestovný ruch, Doležal požiada o 37 miliónov eur
Hotel Lux v Banskej Bystricic počas druhej vlny pandémie 16. októbra 2020. Foto: TASR

Európska komisia odobrila návrh slovenského rezortu dopravy na pomoc veľkým podnikom v cestovnom ruchu a schválila veľkú schému štátnej pomoci. Podnikatelia v gastrosektore a cestovnom ruchu, ktorí prekročia čerpanie pomoci do výšky 200 000 eur z predošlej etapy pomoci, tak budú môcť požiadať o vyšší finančný príspevok na záchranu svojho podnikania, informoval v stredu (5. 5.) hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf.

Firmy môžu požiadať o pomoc z veľkej schémy ihneď po navýšení finančného balíka o 37,25 milióna eur, šéf rezortu dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) predloží predmetnú schému na najbližšom rokovaní vlády.

Veľká schéma vychádza zo schémy pomoci de minimis, pričom podmienkou na získanie štátnej pomoci zostáva pokles tržieb o 40 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019. Za rovnaké obdobie je možné požiadať o finančnú pomoc len v rámci jednej schémy, teda buď schémy pomoci de minimis alebo schémy štátnej pomoci. „Veľkú schému sme pripravovali v spolupráci s odborníkmi z gastrosektora a cestovného ruchu. Pomoc sa teraz dostane aj veľkým podnikom,“ uviedla štátna tajomníčka rezortu Katarína Bruncková.

Rozdiel bude vo výške možných nekrytých fixných nákladov, keď vo veľkej schéme budú môcť veľké podniky požiadať o finančný príspevok maximálne do 70 percent nekrytých finančných nákladov. Pre malé a stredné podniky to bude hranica 90 percent. „Odporúčame podnikom, ktoré sa zmestia do 200 000 eur, aby využili schému pomoci de minimis. Vzhľadom na nižší objem finančnej pomoci bude administratívne jednoduchšia“ povedal generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu rezortu dopravy Radúz Dula.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika