Na hlavný obsah

Eurokomisia odobrila nákup 1,8 miliardy dávok vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech

Oznámila to Von der Leyenová.

Eurokomisia odobrila nákup 1,8 miliardy dávok vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech
Ampulky s vakcínou konzorcia Pfizer/BioNTech. Foto: SITA/AP

Európska komisia (EK) schválila zmluvu na nákup až 1,8 miliárd dávok vakcíny proti covidu-19 od firiem Pfizer/BioNTech. Oznámila to v sobotu (8. 5.) predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová, podľa ktorej má kontrakt pokryť obdobie do roku 2023. Krajiny EÚ v ňom majú garantovaný nákup 900 miliónov dávok s možnosťou dokúpiť rovnaké množstvo dávok.

Americká spoločnosť Pfizer a nemecký podnik BioNTech sú už dnes najväčšími dodávateľmi vakcín do EÚ. Brusel s ich preparátom na rozdiel od vakcín firiem AstraZeneca alebo Johnson & Johnson počíta aj do budúcnosti.

EÚ má doteraz od konzorcia Pfizer/BioNtech objednaných 600 miliónov dávok, celkovo 250 miliónov dodajú v druhom kvartáli. To je viac ako všetky ostatné spoločnosti dokopy.

Nová zmluva má podľa predstáv komisie umožniť v najbližších dvoch rokoch preočkovanie a posilnenie imunity všetkých 450 miliónov obyvateľov Únie. Európska agentúra pre lieky (EMA) zatiaľ odporúča využitie vakcíny u ľudí starších ako 16 rokov, v júni má rozhodnúť o prípadnom rozšírení na deti od 12 rokov.

„Ďalšie kontrakty a ďalšie očkovacie technológie budú nasledovať,“ uviedla Von der Leyenová. Komisia už skôr uviedla, že vidí potenciál skôr v takzvaných mRNA vakcínach (Pfizer/BioNTech, Moderna). Vektorové vakcíny, ktorých výrobcom sú firmy AstraZeneca a Johnson & Johnson, sa podľa Bruselu nebudú využívať v EÚ. EMA dlhodobo skúma zriedkavé nežiaduce účinky oboch preparátov, pre ktoré štáty dočasne obmedzovali alebo zastavovali ich využívanie. Na prvú menovanú spoločnosť navyše Komisia podala žalobu za to, že dodala a plánuje v stanovených termínoch dodávať výrazne menej vakcín, ako sa zaviazala v zmluve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet