Na hlavný obsah

Európska komisia si predvolala ruského veľvyslanca

Tlmočila mu nesúhlas s konaním Moskvy posledných dní.

Európska komisia si predvolala ruského veľvyslanca
Muž jazdí na bicykli okolo sídla Európskej komisie v Bruseli. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) potvrdila, že v pondelok (4. 5.) popoludní bol predvolaný veľvyslanec Ruskej federácie pri Európskej únii Vladimír Čižov, ktorému exekutíva EÚ tlmočila nesúhlasný postoj s minulotýždňovým rozhodnutím o zákaze vstupu ôsmich štátnych príslušníkov EÚ na územie Ruskej federácie.

Predvolanie bolo na žiadosť generálnej tajomníčky Európskej komisie Ilze Juhansonovej a generálneho tajomníka Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) Stefana Sannina. „Veľvyslanec Čižov bol informovaný o tom, že inštitúcie EÚ a členské štáty EÚ dôrazne odmietajú a dôrazne odsudzujú rozhodnutie, ktoré bolo čisto politicky motivované a ktorému chýba akékoľvek právne opodstatnenie,“ uviedla EK v správe pre médiá.

Juhansonová a Sannino veľvyslancovi pripomenuli aj nespokojnosť s rozhodnutím Moskvy vyhostiť českých diplomatov a s nariadením ruskej vlády o takzvaných „nepriateľských štátoch“, pričom vyjadrili vážne znepokojenie nad kumulatívnym vplyvom všetkých týchto rozhodnutí na vzťahy medzi EÚ a vládou Ruskej federácie. Podľa ich slov si EÚ vyhradzuje právo prijať príslušné protiopatrenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet