Na hlavný obsah

Finančníka Kvietika obvinili v novej korupčnej kauze Slovenského pozemkového fondu

Proti obvineniu podal sťažnosť.

Finančníka Kvietika obvinili v novej korupčnej kauze Slovenského pozemkového fondu
Na snímke obvinený finančník Martin Kvietik. Foto: TASR

Finančník Martin Kvietik je obvinený v novej korupčnej kauze na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF). Proti uzneseniu o vznesení obvinenia podal sťažnosť. TASR o tom informoval jeho obhajca Dušan Ivan s tým, že jeho klient sa od stredy (19.5.) nachádza stále v cele predbežného zadržania.

„Zadržanie môjho klienta, podnikateľa Martina K. v údajnej korupčnej kauze SPF považuje obhajoba za zneužívanie a znásilňovanie práva, ako aj za zjavný protiprávny zásah do jeho slobody. Snahy o opätovné protiprávne zaistenia založené na výpovediach kontroverzných a nevierohodných kajúcnikov všeobecne vníma obhajoba ako okázalú a v demokratickej spoločnosti veľmi nebezpečnú šikanu,“ zdôraznil advokát pre TASR.

Obhajca pokladá za neprijateľné, aby na nové obvinenie stačila len výpoveď kajúcnika v nepodstatnej časti potvrdená dvoma jeho spolupracovníkmi. „Takúto neoverenú a zištnú výpoveď kajúcnika, pôvodne väzobne stíhaného advokáta, odmietli okrem podnikateľa Martina K. aj všetci zadržaní bývalí čelní predstavitelia SPF,“ povedal Ivan.

Zdôraznil, že zadržaný Kvietik počas svojej väzby v inej trestnej veci a ani po svojom prepustení neposkytol žiaden dôvod na kolúznu alebo inú väzbu. „Obhajoba dúfa, že v prípade podania návrhu na vzatie do väzby prokurátorom príde k starostlivému posúdeniu všetkých aspektov prípadného väzobného stíhania,“ dodal advokát.  

Najvyšší súd finančníka prepustil z väzby 11. marca. Vo väzbe bol od júla 2020, kedy bol zadržaný v rámci akcie Dobytkár.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR podľa hovorcu Daniela Hrežíka zatiaľ nemá bližšie informácie a ani mená osôb, ktorých sa predmetná záležitosť dotýka. SPF ako inštitúcia podľa neho koná samostatne, dianie na SPF však agrorezort rozhodne zaujíma.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko