Na hlavný obsah

Francúzsko spustilo očkovanie pre všetkých dospelých obyvateľov

Vakcínu doposiaľ dostalo už 38 percent populácie.

Francúzsko spustilo očkovanie pre všetkých dospelých obyvateľov
Na snímke je vakcína americkej spoločnosti Moderna proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Od pondelka (31. 5.) sa všetci dospelí Francúzi môžu dať zaočkovať proti koronavírusu. Francúzsko tak otvára očkovanie pre všetkých dospelých o týždeň skôr ako Nemecko, informovala agentúra AFP.

V krajine sa doteraz prednostne očkovali ľudia nad 50 rokov, obyvatelia pracujúci v tzv. prioritných profesiách, či mladí dospelí trpiaci zdravotnými problémami.

„Som plne presvedčený, že sa pôjde dať zaočkovať množstvo ľudí,“ uviedol imunológ Alain Fischer, ktorý stojí na čele štátnej komisie pre očkovanie. Dodal, že imunizácia obyvateľstva je kľúčom k „návratu k normálnemu životu“.

Agentúra AFP uvádza, že vo Francúzsku doteraz prvú dávku vakcíny dostalo 25,4 milióna obyvateľov, čo predstavuje 38 percent celkovej populácie. Oboma dávkami vakcíny zatiaľ zaočkovali 12 miliónov ľudí.

Francúzi podľa AFP uprednostňujú vakcíny spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna, pre ktoré sú ochotní cestovať na očkovanie aj mimo svoj región. Vakcínami od spoločností AstraZeneca a Johnson & Johnson sa pre prípady krvných zrazenín očkuje len veľmi malé percento mladých ľudí a sú určené predovšetkým pre obyvateľov starších ako 50 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet