Na hlavný obsah

Hamas zaútočil na Jeruzalem, dôvodom sú nepokoje na Chrámovej hore

Jeruzalemom zneli poplašné sirény.

Hamas zaútočil na Jeruzalem, dôvodom sú nepokoje na Chrámovej hore
Rakety vystrelené z Pásma Gazy na Izrael v pondelok 10. mája 2021. Foto: SITA/AP

Palestínske radikálne hnutie Hamas v pondelok (10. 5.) zaútočilo raketami na Jeruzalem. Urobilo tak v reakcii na pondelkové nepokoje na Chrámovej hore, kde bolo pri policajnom zásahu zranených viac ako 300 Palestínčanov. Rakety mierili na juh Izraela, kde jedna zasiahla automobil a zranila jedného človeka.

Hamas dal izraelským bezpečnostným zložkám ultimátum do pondelka 18.00 h (17.00 h SELČ) na stiahnutie sa z blízkosti Chrámovej hory a krátko potom sa Jeruzalemom rozozneli poplašné sirény.

Z palestínskeho pásma Gazy potom na mesto zamierili rakety. Podľa izraelských médií jedna dopadla na jeruzalemské predmestie a poškodila dom. Izraelská armáda oznámila, že na Jeruzalem vypálili z Gazy sedem rakiet a jednu sa podarilo zneškodniť.

Na juhoizraelské mesto Sderot zároveň zaútočila ďalšia radikálna skupina Islamský džihád, ktorá ohlásila, že z pásma Gazy vypálila 30 rakiet. Izraelská armáda oznámila, že jedna z rakiet na juhu Izraela zasiahla civilné auto a zranila človeka.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Kryty boli pre istotu otvorené

Izrael pre situáciu v Jeruzaleme vopred otvoril kryty v mestách blízko pásma Gazy, ktoré bývajú terčom palestínskych raketových útokov.

K útokom došlo v deň, keď Izraelčania slávia Deň Jeruzalema na pripomienku oslobodenia východnej časti mesta a jeho neskoršieho zjednotenia. Jeruzalem je ale dejiskom nepokojov už niekoľko dní, napätie vyvoláva zámer vysťahovať časť arabských rodín zo štvrte Šajch Džarráh.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet