Na hlavný obsah

Heger deklaroval záujem SR o pomoc Ukrajine pri integrácii do európskych štruktúr

Na zahraničnej ceste ho sprevádzajú minister obrany Naď a šéf diplomacie Korčok.

Heger deklaroval záujem SR o pomoc Ukrajine pri integrácii do európskych štruktúr
Slovenský premiér Eduard Heger a šéf ukrajinského kabinetu Denis Šmyhaľ. Foto: twitter.com

Premiér Eduard Heger (OĽANO) počas svojej návštevy Ukrajiny uviedol, že Slovensko chce byť nápomocné pri integrácii krajiny do európskych a severoatlantických štruktúr. Povedal to v piatok (28. 5.) po stretnutí s ukrajinským premiérom Denisom Šmyhaľom a prezidentom Volodymyrom Zelenským.

„Sami sme si touto cestou prešli a veľmi radi sa o tieto skúsenosti podelíme,“ povedal Heger. Dodal, že chceme vyslať veľmi jasný signál, že Ukrajina je pre Slovensko dôležitým susedom, partnerom a priateľom. „Chceli sme aj týmto spôsobom vyjadriť podporu v jej územnej celistvosti a integrite ako nášmu suverénnemu susedovi,“ vyhlásil.

Premiér pripomenul, že Ukrajina je dôležitá aj z hľadiska obchodných vzťahov. „Je pre nás dôležité rozvíjať obchodné vzťahy v oblasti energetiky a zlepšovania podnikateľského prostredia,“ uviedol premiér.

Ukrajinská suverenita je v slovenskom záujme

Slovenská delegácia zložená z premiéra, ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nom. SaS) a ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) diskutovala s predstaviteľmi Ukrajiny aj o pandémii COVID-19. „Slovensko je krajinou, ktorá presadzuje, aby solidarita smerovala do susedných krajín. Poskytujeme preto aj humanitárnu pomoc,“ doplnil Heger. Premiér v tejto súvislosti jednej z detských nemocníc odovzdá humanitárnu pomoc v hodnote 195 000 eur.

Návštevu premiéra Hegera ocenil aj šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok. Podľa neho ide o jasný dôkaz veľmi silného zahraničnopolitického kurzu, ktorý vysiela signál nielen na Ukrajinu a Slovensko, ale aj do Európy. „Je to konzistentný postoj, ktorý máme a vláda Eduarda Hegera ho drží. Ukrajinská suverenita, celistvosť a bezpečnosť je v slovenskom záujme,“ povedal Korčok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko