Na hlavný obsah

Heger k očkovaniu mladých: Som rád, že to minister zdravotníctva zastavil

Uprednostniť treba starších a rizikovejších, myslí si.

Heger k očkovaniu mladých: Som rád, že to minister zdravotníctva zastavil
Na snímke predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) v relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko 1. mája 2021. Foto: RTVS

Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) je rád, že minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) zastavil očkovanie mladších ročníkov vakcínou od spoločnosti Pfizer/BioNTech. Zároveň je podľa neho úplne v poriadku, že sa čakáreň otvorila aj pre nich. Uviedol to vo vysielaní relácie RTVS Sobotné dialógy .

„Je správne, že sa pre nich otvorila čakáreň. Chybou zrejme bolo to, že boli pozvaní na očkovanie. Títo mladí ľudia nemali byť ešte dnes pozvaní na očkovanie, pretože ešte nemáme preočkované úplne iné vekové skupiny, práve tých starších,“ uviedol Heger k aktuálnej situácii, keď množstvo mladých ľudí vo veku 16 až 18 rokov dostalo krátko po prihlásení sa do čakárne termíny na očkovanie vakcínou spoločnosti Pfizer. Ministerstvo zdravotníctva v piatok (30. 4.) večer oznámilo, že tieto termíny preplánuje a systém uprednostní starších a chronicky chorých záujemcov.

Premiér dodal, že nevie posúdiť detaily vzniknutej situácie a nerobí z toho „až takú tragédiu“. Je rád, že sa podarilo odstrániť doteraz odhalené chyby v prihlasovaní sa na očkovanie, pracuje sa aj na odstránení ďalších. „Pre mňa je dôležité, aby sa ľudia dostali k vakcínam, aby sme zaočkovali čo najviac ľudí a hlavne, aby bol aj záujem o vakcináciu. To je úplne kľúčové,“ dodal.

Pfizer by mohli dostávať aj ľudia pod 60 rokov

Hranica pre očkovanie vakcínou Pfizer, ktorú na základe aktuálne nastavenej stratégie dostávajú záujemcovia vo veku 60 a viac rokov, by sa mala posúvať nižšie, myslí si premiér. „Podľa mňa presne týmto smerom by sa mala uberať celá očkovacia stratégia. Ak máme Pfizer v prebytkoch, tak by sme ju nemali ponúkať mladým ľuďom, ale začať so skupinami, ktoré sú najviac ohrozené, doplnil s tým, že toto je prirodzený návrh, o ktorom už hovoril aj s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

S týmto krokom by boli spojené aj zmeny vo veľkokapacitných vakcinačných centrách, ktoré by sa museli pripraviť na očkovanie látkou, ktorá sa skladuje pri veľmi nízkych mrazových teplotách. Podľa premiéra by to ale bola otázka niekoľkých dní.

V hre je stále aj Sputnik V

Slovensko stále čaká na výsledky z maďarského laboratória, povedal premiér v súvislosti s ruskou vakcínou Sputnik V, ktorou sa zatiaľ nezačalo očkovať. „Predpokladáme, že by mali každú chvíľu prísť. Ak tie testy vyjdú dobre, tak je v záujme všetkých, aby sme tou vakcínou začali očkovať,“ dodal. Zároveň je podľa neho dôležité, aby ministerstvo zdravotníctva komunikovalo s ruskou stranou, ktorá si v stredu (28. 4.) odviezla 600 dávok vakcín na vlastnú kontrolu, aby sa proces „zbytočne nenaťahoval“.

Sputnikom by chcel začať očkovať čím skôr. Aj táto vakcína totiž môže pomôcť dosiahnuť kolektívnu imunitu, keďže na Slovensku sú ľudia, ktorí ba sa inou vakcínou očkovať nenechali, pripomenul. „Pre mňa je dôležité to, aby sme občanom poskytli vakcíny na to, aby sa mohli zaočkovať vakcínou, ktorou sa zaočkovať chcú,“ dodal. K zverejnenej zmluve podotkol, že už bola vytvorená aj podpísaná, preto teraz nemá zmysel zaoberať sa ňou a analyzovať ju.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko