Na hlavný obsah

Hegerova vláda získala podporu parlamentu

Poslanci schválili programové vyhlásenie vlády.

Hegerova vláda získala podporu parlamentu
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Vláda Eduarda Hegera (OĽANO) získala dôveru poslancov Národnej rady (NR) SR, poslanci zároveň schválili aj jej programové vyhlásenie. V utorok (4. 5.) zaň hlasovalo 89 poslancov, proti ich bolo 55 a nikto z prítomných zákonodarcov sa hlasovania nezdržal.

Heger hlasovanie o programovom vyhlásení vlády (PVV) označil za oslavu parlamentnej demokracie. Z koaličných poslancov sa hlasovania nezúčastnili Janka Bittó Cigániková a Radovan Sloboda z SaS a poslanci Martin Čepček a Ján Kerekéti z OĽANO.

Proti hlasovali všetci prítomní poslanci z opozičných poslaneckých klubov aj všetci nezaradení poslanci, medzi nimi aj odídenci z koalície Tomáš Valášek a Miroslav Kollár. „Je prirodzené, že opozícia nepodporuje programové vyhlásenie koaličnej vlády. Úplne to rešpektujem a dovolím si z tohto miesta popriať opozícii, aby bola korektná a pravdivá,“ povedal Heger vo svojej záverečnej reči.

„Sme vláda obnovy a prosperity,“ vyhlásil s prísľubom, že jeho vláda bude naďalej pokračovať v boji proti korupcii a za očistu Slovenska a „správať sa ako dobrý hospodár“ pri správe verejných prostriedkov. Dôležité bude podľa neho naďalej dobré fungovanie vlády aj parlamentu, ako jeden z pilierov práce svojej vlády vidí aj spoluprácu so samosprávami.

Kríza bola dôležitá, tvrdí Matovič

„Vláda a naša koalícia dostala druhú šancu,“ skonštatoval po hlasovaní parlamentu predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) s tým, že verí, že podobná situácia, akou bola marcová vládna kríza, sa už nezopakuje. „Pokiaľ sa znovu bude opakovať takýto cirkus, tak hnutie Sme rodina predstúpi pred občanov a povieme, že my sa toho ďalej zúčastňovať nebudeme,“ dodal. Žiadny ďalší reštart pre neho neprichádza do úvahy, v prípade ďalšej krízy by bol za vyhlásenie predčasných volieb.

Predseda OĽANO a minister financií Igor Matovič dodal, že „to, čo sa stalo, bolo dôležité, aby táto koalícia mohla naplniť svoje ciele“. Myslí si, že počas nasledujúcich rokov Slovensko potrebuje premiéra, ktorý bude symbolom nádeje. „Ak by som zostal premiérom ja, naďalej by som bol iba symbolom utrpenia a pandémie a človeka, ktorý ľuďom bral slobodu,“ doplnil.

Šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS) ubezpečil, že strana SaS bude vo vláde stabilným partnerom, v prípade ďalších názorových nezhôd bude uprednostňovať rozhovory „za zatvorenými dverami“. Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) verí, že koaliční partneri sa poučili zo svojich chýb.

Čím skôr odídu, tým lepšie, myslí si Fico

„Bol by skôr zázrak, keby vydržali,“ reagoval na schválenie PVV expremiér a predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico. Dodal, že jeho strana mala k vyhláseniu niekoľko vážnych výhrad. Podstatnou bola tá, že vláda sa v ňom nevenovala pandémii koronavírusu a jej následkom. „Druhá zásadná výhrada, že vláda nereaguje na nové javy, ktoré nastali vo verejných financiách,“ doplnil Fico.

Poslanec za Smer-SD Juraj Blanár k PVV predložil v mene strany aj uznesenie, v ktorom navrhoval zrušenie plošného testovania, okamžité hlasovanie o predlžovaní núdzového stavu v parlamente a zriadenie parlamentnej komisie, ktorá by preskúmala zodpovednosť za kroky vlády počas pandémie. Toto uznesenie poslanci neschválili pomerom 53 hlasov za a 75 proti, zdržalo sa ich 16.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko