Na hlavný obsah

Hlas-SD chce ďalšiu mimoriadnu schôdzu. Tentoraz na odvolanie Hegera

Hovorí o manipulovaní pri vyšetrovaní káuz.

Hlas-SD chce ďalšiu mimoriadnu schôdzu. Tentoraz na odvolanie Hegera
Na snímke zľava premiér Eduard Heger (OĽANO) a líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Foto: TASR, koláž: RTVS

Nezaradení poslanci okolo predsedu Hlasu-SD Petra Pellegriniho chcú iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR na odvolanie premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Dôvodom majú byť podozrenia z ovplyvňovania vyšetrovaní viacerých káuz skupinou osôb z prostredia orgánov činných v trestnom konaní (OČTK).

Táto informácia mala vyplynúť zo správy Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorú v stredu (26. 5.) prečítal šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) poslancom. Pellegrini o tom informoval vo štvrtok (27. 5.) s tým, že predstavitelia štátu museli mať tieto informácie skôr, ako sa konalo stretnutie v SIS a je otázne, či nejako zakročili.

„Nechcem, aby sme si mysleli, že včerajšou neverejnou schôdzou a slaboduchým vyjadrením premiéra sa toto skončilo. Informácia, ktorá zaznela, bola taká závažná, že to musí mať ďalšie konzekvencie a musí za túto situáciu niekto niesť zodpovednosť,“ povedal Pellegrini.

Zo správy podľa neho jasne vyplýva existencia skupiny, ktorá je schopná manipulovať vyšetrovania jednotlivých káuz, výpovede svedkov či dať niekoho do väzby, hoci je nevinný.

Pellegrini je presvedčený, že všetky tieto informácie sú aj zadokumentované, posunuli ich polícii a mali by sa nimi zaoberať kompetentné orgány. Premiér sa podľa neho síce snažil vyvolať dojem, že sa situácia rieši, no nikto nevyvodil zodpovednosť. Tvrdí, že sa javí, že najvyšší predstavitelia štátu mali vedomosť o týchto veciach, nekonali a niektorým to možno aj vyhovovalo. „Takáto skupina nemôže fungovať v štáte bez toho, aby nemala politické krytie,“ dodal Pellegrini. Podľa neho sa však zatiaľ nepotvrdilo, či nejakí politici boli priamo zapojení do skupiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko