Na hlavný obsah

Hlavný lekár z nemocnice, kde ležal Navaľnyj, je nezvestný

Nedávno zomreli dvaja lekári z rovnakej nemocnice.

Hlavný lekár z nemocnice, kde ležal Navaľnyj, je nezvestný
Na archívnej snímke z 22. augusta 2019 ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Za nezvestného je považovaný Alexander Murachovskij, ktorý bol ešte donedávna hlavným lekárom nemocnice v sibírskom meste Omsk, kde vlani bezprostredne po otrave hospitalizovali ruského opozičného politika Alexeja Navaľného.

Murachovskij, od novembra minulého roka minister zdravotníctva Omskej oblasti, sa v piatok (7. 5.) nevrátil z poľovačky, informovala v nedeľu (9. 5.) agentúra TASS s odvolaním sa na hovorcu polície. Miestne úrady predtým bez uvedenia mena oznámili, že pátrajú po mužovi narodenom takisto ako Murachovskij v roku 1971.

Navaľnyj bol od 22. augusta 2020 hospitalizovaný v nemocnici v Berlíne po tom, ako mu dva dni predtým prišlo zle počas letu z Tomska do Moskvy. Lietadlo núdzovo pristálo práve v Omsku, kde ho hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti toxikologického oddelenia. Analýzy urobené po prevoze do Nemecka, kde sa liečil niekoľko týždňov, ukázali, že bol otrávený nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok.

Murachovskij však bezprostredne po Navaľného hospitalizácii v Omsku tvrdil, že politik trpí poruchou metabolizmu. Navaľnyj ho neskôr obvinil z „falšovania“ diagnózy. Jeho stúpenci tiež obviňujú Murachovského z toho, že zdržiaval Navaľného prevoz do Nemecka, pripomína agentúra DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet