Na hlavný obsah

India hlási dobré správy, počet nových prípadov je najmenší od prvej polovice apríla

Denný počet nových prípadov má klesajúcu tendenciu.

India hlási dobré správy, počet nových prípadov je najmenší od prvej polovice apríla
Na snímke zdravotníci merajú telesnú teplotu cestujúcim pred nástupom do vlaku v rámci opatrené proti epidémii koronavírusu na stanici v indickom Bombaji 27. mája 2021. Foto: TASR/AP

India za nedeľu (30. 5.) eviduje 152 734 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je najmenej od tohtoročného 11. apríla. Mŕtvych v súvislosti s ochorením COVID-19 tam počas uplynulých 24 hodín pribudlo 3 128. Informovala o tom agentúra Reuters.

Od začiatku pandémie sa koronavírus v Indii, ktorá má viac ako 1, 3 miliardy obyvateľov, potvrdil u 28 miliónov ľudí, z ktorých 329 100 zomrelo. Podľa viacerých odborníkov sú však skutočné čísla v Indii výrazne vyššie ako podhodnotené oficiálne údaje.

Počet potvrdených prípadov nákazy v druhej najľudnatejšej krajine sveta má však klesajúcu tendenciu už skoro tri týždne. Najviac infikovaných za jeden deň tam zaznamenali 7. mája, keď sa potvrdilo takmer 414 000 prípadov.

V absolútnych číslach je India prvá

V absolútnych číslach sa India začiatkom mája dostala na prvé miesto podľa počtu nakazených. Po prepočte na obyvateľa na tom ale bolo mnoho krajín výrazne horšie. Napríklad keď epidémia kulminovala v Česku, objavilo sa aj viac ako 17 000 prípadov nákazy za deň.

Na celom svete sa podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) eviduje takmer 170 miliónov prípadov nákazy koronavírusom a 3, 5 milióna úmrtí. V počte ochorení je India druhá za Spojenými štátmi, v úmrtiach spojených s touto chorobou je India tretia po USA a Brazílii.

Očkovanie postupuje len pomaly

India tento mesiac spustila očkovanie pre všetkých ľudí starších ako 18 rokov. Dopyt po vakcínach ale nedokáže uspokojiť, hoci patrí medzi ich najväčších výrobcov. Premiér Nárenda Módí čelí rastúcej kritike, že jeho vláda nie je schopná zabezpečiť dostatok vakcín pre indickú populáciu.

Plne naočkované sú podľa webu Our World in Data, ktorý očkovanie vo svete monitoruje, asi len tri percentá Indov, čo je najnižší podiel medzi desiatimi krajinami s najvyšším počtom prípadov na svete. Doteraz bolo v Indii podaných asi 207 miliónov dávok vakcín proti covidu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet