Na hlavný obsah

India hlási zatiaľ najviac úmrtí na covid za jediný deň, kyslík po krajine rozvážajú vlaky

Počet infikovaných je opäť takmer 400 000.

India hlási zatiaľ najviac úmrtí na covid za jediný deň, kyslík po krajine rozvážajú vlaky
Na snímke zdravotník vykonáva odber vzorky počas testovania na prítomnosť ochorenia COVID-19. v indickom Gauhati. Foto: SITA/AP

Indiu naďalej sužuje druhá vlna pandémie koronavírusu a pripisuje si najvyššie denné prírastky infikovaných na svete. Za posledný deň tam pribudlo 382 315 nových prípadov nákazy koronavírusom. Zaznamenali aj doteraz najvyšší denný počet osôb, ktoré v dôsledku ochorenia COVID-19 umreli. Agentúra Reuters s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva informuje, že ich bolo 3 780. Centrálna vláda premiéra Naréndru Módího čelí čoraz silnejšej kritike za nezvládnutie pandémie, píše AP.

Do hlavného mesta Dillí v stredu (5. 5.) dorazili dva vlaky prezývané „Kyslíkový expres“, ktoré priviezli zásoby zdravotníckeho kyslíka do preťažených nemocníc. Do rôznych častí Indie rozviezlo kontajnery s kyslíkom už 25 vlakov. O zásielke na twitteri informoval minister železníc Pijuš Gojal. Vláda sa podľa agentúry Reuters obhajuje tým, že krajina má dostatok zásob kyslíka, problémy v zásobovaní ale údajne vznikajú dôsledkom dopravných komplikácií.

V utorok (4. 5.) počet oficiálne potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Indii prekročil 20 miliónov, stala sa tak druhou krajinou na svete po Spojených štátoch, ktorá prekonala temný míľnik. Podľa matematického modelu pandémie Indiav stredu dosiahla vrchol druhej vlny. V dôsledku rýchlejšieho šírenia vírusu, ako prognostici očakávali, sa tak stalo oproti prechádzajúcemu odhadu o niekoľko dní skôr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet