Na hlavný obsah

Indická mutácia koronavírusu je už aj na Slovensku, potvrdili hygienici

Pozitívne testovaný muž prišiel do krajiny z Indie.

Indická mutácia koronavírusu je už aj na Slovensku, potvrdili hygienici
Sekvenácia vzoriek. Foto: RTVS

Na Slovensku laboratórne potvrdili výskyt „indického“ variantu koronavírusu. Hygienici ho identifikovali vo vzorkách sekvenovaných v laboratóriách Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Informovala o tom v stredu (12. 5.) hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Osoba z Bratislavského kraja, u ktorej potvrdili tento typ mutácie, prišla na Slovensko z Indie a išla do karantény. „Muž dodržiaval zásady domácej izolácie, priebeh jeho ochorenia si nevyžiadal hospitalizáciu. Identifikovali sme jeden úzky kontakt zo spoločne obývaného bytu. Úzky kontakt mal negatívny výsledok testu. Všetky protiepidemické opatrenia boli zabezpečené,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

K indickému variantu vírusu hygienici dodávajú, že nateraz sa nepredpokladá, že musí byť až taký problematický ako iné varianty – napríklad „juhoafrický“ a „brazílsky“. Podotýkajú, že nejde o celkom nový variant, keďže v globálnej databáze GISAID sa nachádza už od 5. októbra 2020.

Najvyšší výskyt variantu známeho pod označením B.1.617 dosiaľ zaznamenali v Indii, potom v Spojenom kráľovstve a v USA. Doteraz už jeho výskyt zaznamenali vo viac ako 30 štátoch. „Tu však treba zohľadniť aj fakt, že vyšší výskyt variantov vo všeobecnosti vykazujú najmä tie štáty, ktoré sekvenujú veľké objemy vzoriek,“ dodal ÚVZ.

Podotkli, že je nepravdepodobné, že by mutácie v „indickom“ variante spôsobili, že vakcíny proti ochoreniu COVID-19 budú neúčinné. Očkovacie preparáty podľa hygienikov indukujú širokú imunitnú obranu a možno predpokladať, že v prípade nákazy predmetným variantom vírusu prinajmenšom zmiernia závažnosť a priebeh infekcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko