Na hlavný obsah

Izrael bombardoval dom šéfa Hamasu

Premiér Netanjahu vyhlásil, že nálety budú pokračovať, kým to bude potrebné.

Izrael bombardoval dom šéfa Hamasu
Na ilustračnej snímke dym stúpa po izraelskom leteckom útoku na budovu v pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda v nedeľu (16. 5.) informovala, že zaútočila na dom, v ktorom žije líder radikálneho hnutia Hamas v pásme Gazy Jahja Sinvár. Budova podľa nej slúžila ako súčasť vojenskej infraštruktúry teroristickej organizácie. Informujú o tom zahraničné agentúry. Ozbrojenci z Hamasu už takmer týždeň odpaľujú rakety na izraelské územie a izraelské letectvo proti nim podniká odvetné údery.

Sinvár žije v meste Chán Júnis v južnej časti palestínskeho teritória. Podľa hovorcu izraelskej armády sa pravdepodobne skrýva. Izraelské letectvo zaútočilo tiež na dom Sinvárovho brata Muhammada, ktorý rovnako patrí k hlavným predstaviteľom Hamasu. Ďalšie izraelské nálety mierili proti kanceláriám Hamasu, skladom zbraní, rampám pre odpaľovanie rakiet alebo desiatkam bodov v sieti podzemných tunelov.

Počas 24 hodín podniklo letectvo údery proti 90 cieľom militantnej palestínskej organizácie, uviedla agentúra DPA. Palestínska strana uviedla, že išlo o doteraz najtvrdšie nálety v pásme Gazy. Hamas a ďalšia teroristická skupina Islamský džihád pripúšťajú, že od pondelka (10. 5.), keď boje naplno prepukli, stratili dvadsať bojovníkov. Podľa Izraela je však toto číslo oveľa vyššie. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu (15. 5.) vyhlásil, že Izrael bude pokračovať v náletoch, pokiaľ to bude potrebné. Dodal, že sa bude pritom snažiť čo najviac chrániť civilistov.

V Izraeli v noci na nedeľu dopadali rakety vystrelené Hamasom v širšej oblasti Tel Avivu aj inde. Za necelý týždeň Hamas na izraelské územie odpálil 2 900 rakiet, od sobotňajšieho (15. 5.) večera ich bolo 120, z toho jedenásť sa zrútilo ešte na území pásma Gazy. Desiatky striel zachytil izraelský protiraketový systém Železná kupola (Iron Dome).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet