Na hlavný obsah

Izrael a Hamas pristúpili na prímerie, platiť by malo už čoskoro

Pomôcť mal silný tlak zo strany Spojených štátov, píše AP.

Izrael a Hamas pristúpili na prímerie, platiť by malo už čoskoro
Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas (vpravo) a izraelský minister zahraničných veí Gabi Aškenazi stoja pri troskách zničenej budovy počas ich návštevy na mieste raketového útoku z pásma Gazy v izraelskom meste Petah Tikvah. Foto: TASR/AP

Izraelský bezpečnostný kabinet dnes schválil pokoj zbraní, ktorý má ukončiť 11 dní trvajúcu izraelskú vojenskú operáciu proti bojovníkom Hamasu v Pásme Gazy.

Podľa agentúry AP predchádzal rozhodnutiu silný tlak zo strany Spojených štátov. Predstaviteľ Hamasu povedal agentúre Reuters, že skupina plánuje prímerie dodržiavať.

Izraelský bezpečnostný kabinet uviedol, že návrh „vzájomného a bezpodmienečného“ pokoja zbraní, ktorý predložil Egypt, schválil jednomyseľne. Presný čas jeho začiatku zatiaľ neoznámil. Viaceré médiá vrátane televízie Al-Džazíra už ale uviedli, že prímerie začne platiť v piatok o 02.00 h miestneho času (01.00 h SELČ). Predstaviteľ Hamasu medzitým agentúre Reuters oznámil, že skupina bude rešpektovať pokoj zbraní od rovnakého momentu.

Izraelské médiá s odvolaním sa na činiteľa uviedli, prímerie schválili na základe „pokoja výmenou za pokoj“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet