Na hlavný obsah

Izraelská armáda zastrelila na Západnom brehu šesť Palestínčanov

Zranených je približne 100 Palestínčanov, väčšinou ostrými nábojmi.

Izraelská armáda zastrelila na Západnom brehu šesť Palestínčanov
Diera v stene obytnej budovy po zásahu raketou vystrelenou z pásma Gazy, v meste Aškelon na juhu Izraela 14. mája 2021. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda v piatok (14. 5.) podľa miestnych zdravotníkov na okupovanom Západnom brehu Jordánu zastrelila šesť Palestínčanov. K piatim úmrtiam podľa zdravotníkov došlo na rôznych miestach okupovaného územia pri stretoch s izraelskými silami. Šiesty Palestínčan bol zastrelený pri pokuse pobodať izraelského vojaka, informovala agentúra AP.

Protesty sa v piatok konali na viacerých miestach na Západnom brehu Jordánu a signalizujú novú vlnu nepokojov, ktorá sprevádza eskaláciu bojov medzi Izraelom a Hamasom. Zhruba 100 Palestínčanov bolo podľa zdravotníkov zranených, väčšina z nich ostrými nábojmi.

Násilie na Západnom brehu Jordánu sa rozpútalo, zatiaľ čo Izrael pokračuje v náletoch na pásmo Gazy, ktoré nanovo podporuje aj paľba z tankov. Izrael uviedol, že likviduje sieť teroristických tunelov pred prípadnou pozemnou operáciou.

Palestínčan zaútočil na vojenské stanovište

Agentúra AP už skôr informovala o tom, že izraelská armáda zastrelila jedného Palestínčana, ktorý sa pokúsil nabúrať autom do vojenského stanovišťa na Západnom brehu Jordánu, následne z auta vystúpil a chcel pobodať vojaka.

Incident sa stal severne od Ramlláhu na okupovanom Západnom brehu. Palestínske ministerstvo zdravotníctva úmrtie potvrdilo, podľa AP ale neposkytlo bližšie podrobnosti.

Izraelská armáda kritiku, že pri zásahoch používa proti Palestínčanom neprimeranú silu, odmieta. Vojaci sa podľa nej musia v takýchto situáciách rozhodovať okamžite, keďže môže ísť o život.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet