Na hlavný obsah

Izraelsko-palestínske boje už majú 60 obetí, vzájomné útoky pokračujú

Izrael sa zrejme pripravuje na dlhšie trvanie konfliktu.

Izraelsko-palestínske boje už majú 60 obetí, vzájomné útoky pokračujú
Izraelská strela letí smerom na budovu v pásme Gazy. Foto: SITA/AP

Intenzívne boje a vzájomné ostreľovanie medzi štátom Izrael a palestínskymi extrémistickými skupinami Hamas a Islamský džihád už trvá tri dni a pokračovalo aj v stredu (12. 5.) Hamas, ktorý ovláda pásmo Gazy, ohlásil doteraz 53 palestínskych obetí, v Izraeli je ich sedem. Na oboch stranách zomreli tiež ženy a deti, zranených je niekoľko stoviek ľudí.

Na upokojenie situácie vyzvali mnohí svetoví politici. Pre situáciu sa dnes znova mimoriadne zišla Bezpečnostná rada OSN, spoločné stanovisko ale nevydala.

Hamas a Islamský džihád od pondelkového (10. 5.) večera na Izrael vypálili 1 200 rakiet, z ktorých 200 spadlo ešte na územie pásma Gazy. Radikáli vypálili 15 rakiet tiež na Dimone, kde je izraelský jadrový reaktor. Izrael pred vytrvalou raketovou paľbou chráni obranný systém Iron Dome (Železná kupola), ktorý podľa armády zachytil 85 až 90 percent striel, ktoré cielili na husto obývané miesta. Izraelom znejú sirény a miestni obyvatelia hľadajú útočište v krytoch.

Hamas rokuje s Ruskom, Izrael s USA

Vysoký činiteľ Hamasu uviedol, že organizácia je pripravená zastaviť útoky na Izrael, ak súčasne prestane útočiť aj židovský štát, uviedlo v stredu ruské ministerstvo zahraničia. Predstaviteľ Hamasu podľa neho oznámil vedeniu ruskej diplomacie, že medzinárodné spoločenstvo by malo tlačiť na Izrael, aby prestal používať násilie pri jeruzalemskej mešite Al-Aksá.

Spojené štáty vyšlú na Blízky východ vysokopostaveného diplomata v snahe utíšiť eskalujúce násilie, oznámil minister zahraničia USA Antony Blinken, ktorý o situácii hovoril s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Ten potom USA poďakoval za podporu práva Izraela na sebaobranu. Americký minister obrany Lloyd Austin v stredu podľa vyjadrenia Pentagonu hovoril so svojím izraelským náprotivkom Bennym Gancom a potvrdil mu, že USA Izrael naďalej podporujú.

Minister Ganc zároveň o dva týždne predĺžil armádnu pohotovosť na území do vzdialenosti 80 kilometrov od hranice pásma Gazy, čo zahŕňa veľkú časť stredného Izraela a jeho juh. Dal tiež príkaz na zostavenie krízového hospodárskeho výboru, ktorý vláde poskytne prostriedky na zabezpečenie kriticky dôležitých potrieb obyvateľstva. Podľa izraelských médií to znamená, že Izrael počíta s dlhšou dobou trvania súčasného konfliktu. Ten posledný v roku 2014 sa ťahal 50 dní a zomrelo pri ňom vyše 2 000 Palestínčanov a 70 Izraelčanov.

Izrael bude v náletoch pokračovať

Izraelská armáda pri útokoch zničila už tri výškové budovy, v ktorých boli podľa jej informácií byty a kancelárie Hamasu. Obyvateľov domov vopred telefonicky varovala a zhodila najprv varovnú muníciu. Po zničení prvých dvoch výškových budov sa paľba z Gazy zintenzívnila.

Hovorca izraelskej armády Jonatan Konrikus v stredu uviedol, že armáda je pripravená aj na pozemnú ofenzívu do Gazy, ale nemá ju v úmysle a bude aj naďalej pokračovať v leteckých náletoch. Izraelské letectvo podľa hovorcu zasiahlo v Gaze asi 300 rôznych vojenských cieľov, vrátane miest, kde skupiny Hamas a Islamský džihád vyrábajú a skladujú zbrane. Útoky cielili na konkrétnych vysokopostavených predstaviteľov oboch skupín.

Na rýchle zníženie napätia vyzvalo v súvislosti s poslednou eskaláciou konfliktu medzi Palestínčanmi a Izraelom množstvo krajín i popredných svetových predstaviteľov, kladú ale dôraz na rôzne aspekty zložitej situácie. Právo Izraela na obranu proti raketovým útokom hnutia Hamas z Gazy zdôraznili nielen USA, ale aj Nemecko alebo Rakúsko. K zdržanlivosti vyzval obe strany generálny tajomník OSN António Guterres alebo britský premiér Boris Johnson.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet