Na hlavný obsah

Izraelský nálet v pásme Gazy si vyžiadal najmenej 20 životov, medzi obeťami sú aj deti

Útok bol odvetou za rakety Hamasu vystrelené na Jeruzalem.

Izraelský nálet v pásme Gazy si vyžiadal najmenej 20 životov, medzi obeťami sú aj deti
Stúpajúci dym a požiar, ktorý vznikol v pásme Gazy po izraelskom útoku. Foto: SITA/AP

Najmenej 20 ľudí prišlo o život a 65 ďalších utrpelo zranenia počas pondelkových (10. 5.) izraelských náletov na ciele palestínskych militantov v pásme Gazy. S odvolaním sa na zdroje palestínskeho radikálneho hnutia Hamas o tom informovala agentúra AFP.

K izraelským náletom došlo po tom, čo Hamas z pásma Gazy vystrelil na izraelské územie rakety po potýčkach Palestínčanov a ozbrojených zložiek Izraela v Jeruzaleme.

Izrael uviedol, že išlo o odvetný útok, nepotvrdil však, že si vyžiadal aj obete. Palestínske ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy informovalo, že medzi obeťami je deväť detí. Hamas tiež potvrdil, že o život prišiel jeden z jeho veliteľov.

Palestínska tlačová agentúra Wafa uviedla, že izraelský dron vypálil rakety na skupinu ľudí zhromaždených východne od mesta Bajt Hánún v severnej časti Gazy, informuje agentúra DPA.

Hamas prekročil „červenú čiaru“, vyhlásil Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa pred náletom vyjadril, že Hamas svojím predchádzajúcim útokom namiereným na Jeruzalem prekročil „červenú čiaru“ a dodal, že židovský štát bude „odpovedať silou“.

„Bojujeme na viacerých frontoch. Jeruzalem, Gaza a ďalšie miesta v Izraeli. Teroristické organizácie v Gaze prekročili červenú čiaru vystrelením rakiet na Jeruzalem v Deň Jeruzalema,“ povedal Netanjahu.

“ Nebudeme tolerovať útoky na naše územie, naše hlavné mesto, našich občanov a vojakov. Tí, ktorí na nás zaútočia, zaplatia vysokú cenu,“ dodal izraelský premiér. Organizátori pre nepokoje zrušili plánovaný sprievod Izraelčanov cez jeruzalemské Staré mesto, ktorý sa mal v pondelok konať pri príležitosti Dňa Jeruzalema (Jom Jerušalajim). Židia si v tento deň pripomínajú tzv. zjednotenie Jeruzalema.

Napätie v Jeruzaleme sa v uplynulých týždňoch vystupňovalo po tom, čo sa Palestínčania postavili na odpor proti izraelským obmedzeniam prístupu do častí jeruzalemského Starého mesta počas moslimského posvätného mesiaca ramadán. Príčinou napätia je tiež hrozba vysídlenia štyroch palestínskych rodín, na domy ktorých si robia nároky židovskí osadníci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet