Na hlavný obsah

Japonci majú čas rozhodnúť o prípadnom zrušení OH najneskôr do konca júna

Pandemická situácia v krajine sa zhoršuje.

Japonci majú čas rozhodnúť o prípadnom zrušení OH najneskôr do konca júna
Ľudia s ochrannými rúškami kráčajú okolo olympijských kruhov v Tokiu. Foto: TASR/AP

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) a japonskí organizátori majú čas do konca júna, aby prípadne ukončili prípravy na olympijské hry v Tokiu. Zatiaľ však nič nenasvedčuje tomu, že uvažujú o zrušení najväčšieho sviatku športovcov. A to aj napriek vlne protestov laickej aj odbornej verejnosti v súvislosti so stúpajúcim počtom pozitívnych prípadov na koronavírus v krajine.

Olympijské hry sú v Tokiu plánované v dňoch 23. júla – 8. augusta 2021 a do ich začiatku chýba niečo vyše dvoch mesiacov. Najstarší člen MOV Richard Pound v rozhovore pre japonský časopis JiJi Press uviedol, že konečný termín na prípadne zrušenie OH je koniec júna. „Vtedy už musíme naozaj vedieť, či áno alebo nie. Ak hry stopneme, náhrada na ďalší rok už nebude. Budú definitívne zrušené,“ vyhlásil 79-ročný bývalý šéf Svetovej antidopingovej agentúry.

„Neuvažujeme o pozastavení príprav, ale faktom je, že v nasledujúcich dňoch a týždňoch budeme mať čo robiť,“ vyhlásil viceprezident MOV John Coates. Bývalá džudistka Kaori Jamagučiová, bronzová medailistka z OH 1988 v Soule, uviedla, že organizátorov začína tlačiť čas. „Prichádzame do bodu, keď už hry nemôžeme ani zrušiť. Vzhľadom na vysoký stav príprav na to bude už čochvíľa neskoro,“ vyhlásila 56-ročná členka Japonského olympijského výboru.

„Ak bude súčasná situácia pretrvávať, dúfam, že vláda bude mať múdrosť neukončiť núdzový stav na konci mája,“ skonštatoval Haruo Ozaki, šéf Tokijskej lekárskej asociácie. Tvrdí, že vládne opatrenia na kontrolu šírenia COVID-19 sú nedostatočné.

V súvislosti s koronavírusom v Japonsku dosiaľ zomrelo 12 000 ľudí a situácia sa zhoršuje údajne aj preto, že zatiaľ boli zaočkované ani nie 4 percentá obyvateľstva. To by sa v dohľadnom čase mohlo zmeniť k lepšiemu, keďže vláda schválila použitie dvoch ďalších vakcín proti koronavírusu od firiem Moderna a AstraZeneca. Minister zdravotníctva Norihisa Tamura uviedol, že očkovacie látky urýchlia vakcináciu v krajine, kde dosiaľ podali najmenej jednu dávku len zhruba 5 miliónom ľudí. V Japonsku dosiaľ očkovali vakcínou od spoločnosti Pfizer, ktorú tam schválili už vo februári.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport