Na hlavný obsah

Japonci žiadajú 500 zdravotníčok pre OH v Tokiu. Tie to považujú za zlý vtip

Krajina má nedostatok sestier, prioritou je pandémia.

Japonci žiadajú 500 zdravotníčok pre OH v Tokiu. Tie to považujú za zlý vtip
Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Organizátori olympijských hier v Tokiu vyslovili požiadavku navýšenia svojich kapacít o 500 zdravotných sestier, ktoré by sa prioritne venovali športovcom a účastníkom hier. Oficiálne miesta informovali, že dovedna rátajú s účasťou až 10 000 medicínskych pracovníkov pre potreby OH 2020. To sa nepáči tým, ktorí sa denne starajú v nemocniciach o ľudí nakazených koronavírusom s ťažkým priebehom ochorenia.

Žiadosť o ďalšie zdravotné sestry prichádza v čase, keď si nárast pozitívnych prípadov v Tokiu a Osake vyžiadal zavedenie stavu núdze. „Zarazila ma tá necitlivosť, veľmi sa hnevám. Olympijskí organizátori ukázali, že ľudský život berú na ľahkú váhu,“ uviedla zdravotná sestra Mikito Ikedová.

Rozhorčený je aj generálny sekretár Japonskej únie medicínskych pracovníkov Susumu Morita. „Všetkým by malo byť jasné, že našou prioritou je pandémia, nie olympiáda. Musíme zrušiť kontroverzný návrh, ktorý požaduje vylepšiť stav dobrovoľníkov na olympijských hrách o zdravotné sestry. Ich úlohou je pomáhať ľuďom v nemocniciach v boji s koronavírusom a nie na olympijských športoviskách,“ skonštatoval Morita.

Už len základný fakt, že olympijské a paralympijské hry v Tokiu budú znamenať príchod do krajiny približne 15 000 športovcov a tisícky členov ich realizačných tímov, funkcionárov a zástupcov médií považujú mnohí v takmer rok uzatvorenej krajine za výsmech do tváre ľudí, ktorí denne bojujú za záchranu životov v súvislosti s nákazou COVID-19. „Som nesmierne rozhorčený trvaním na olympijských hrách napriek veľkého riziku ohrozenia zdravia a životov pacientov a sestier,“ dodal Morita.

Na twitteri v japonskom prostredí sa nedávno rozšírila protestná správa, v ktorej zdravotné sestry a lekári žiadajú o zastavenie príprav olympijských hier v Tokiu. Už pred pandémiou koronavírusu boli japonské sestry prepracované a údajne aj veľmi zle platené v porovnaní so svojimi kolegyňami v USA alebo Británii. Teraz sa ich pracovné podmienky ešte zhoršili, pričom práce im výrazne pribudlo. „Ošetrovateľstvo je nielen fyzicky náročné, ale aj emocionálne vyčerpávajúce. V našich nemocniciach je málo sestier a uvoľnenie čo len jednej z nich pre potreby olympijských hier je prakticky nepredstaviteľné. A v tejto situácii si niekto zmyslí, že ich chcú päťsto? Prečo si tí ľudia myslia že je to vôbec možné?“ píše sa v proteste japonských zdravotných sestier.

Momentálne je v Japonsku proti koronavírusu zaočkovaných približne len 2 percentá obyvateľstva. Pritom počet úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19 nedávno prekročil hranicu 10 000.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet