Na hlavný obsah

Japonsko zasiahlo silné zemetrasenie, varovanie pred cunami zatiaľ úrady nevydali

Udrelo na severovýchode ostrovného štátu.

Japonsko zasiahlo silné zemetrasenie, varovanie pred cunami zatiaľ úrady nevydali
Na archívnej snímke zástupca mesta si prezerá poškodenú cestu v Curuoke na severozápade Japonska v stredu 19. júna 2019. Foto: TASR/AP

Severovýchod Japonska v sobotu (1. 5.) zasiahlo zemetrasenie, ktorého sila podľa predbežných údajov dosiahla 6, 6 stupňa. Oznámila to podľa agentúry Reuters japonská meteorologická služba. Varovala tiež pred možnými zosuvmi pôdy. Varovania pred vlnou cunami však úrady nevydali.

Zemetrasenie udrelo neďaleko prefektúry Fukušima. V tamojších jadrových elektrárňach však firma Tokyo Electric Power nezaznamenala žiadne abnormality, napísala agentúra Kjódó.

Japonsko je jednou zo seizmicky najaktívnejších oblastí na svete a zemetrasenia sú tam časté. V marci 2011 zasiahli túto krajinu najväčšie zaznamenané otrasy v jej histórii. Podľa oficiálnych štatistík vtedy zomrelo 15 880 ľudí a takmer 2 700 ľudí bolo nezvestných. Vlna cunami vtedy spôsobila haváriu v jadrovej elektrárni Fukušima 1, kde došlo k značnému úniku radiácie. Havária sa zaradila k najvážnejším jadrovým katastrofám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet