Na hlavný obsah

Juh USA zasiahli silné búrky a tornáda, v Georgii hlásia obete

Ľudia sa pred tornádami skrývali do špeciálnych krytov.

Juh USA zasiahli silné búrky a tornáda, v Georgii hlásia obete
Dottie Simontonová (vľavo) so svojou dcérou kráčajú po ulici po vyčíňaní tornáda v meste Newman v americkom štáte Georgia. Foto: TASR/AP

Juh Spojených štátov zasiahli v pondelok (3. 5.) silné búrky a tornáda, pre ktoré v štáte Georgia prišli o život dvaja ľudia. Silný vietor zničil niekoľko domov, spôsobil dopravné nehody a na mnohých miestach prerušil dodávky elektriny. Meteorológovia pritom varujú, že extrémne počasie bude v častiach Texasu, Louisiany, Mississippi, Alabamy, Kentucky a Tennessee aj v utorok (4. 5.).

Národná meteorologická služba (NWS) predpokladá na juhu USA silný dážď a vietor, krúpy s veľkosťou až golfových loptičiek a miestami aj tornáda. Tie v severnom Texase v noci na pondelok prevrátili na diaľnici tri kamióny, niekoľko ľudí museli previezť do nemocnice.

V Atlante v štáte Georgia sa pre varovanie pred tornádami schovávali do pivníc a špeciálnych krytov tisíce ľudí. Západne od mesta zhodil spadnutý strom drôty elektrického vedenia na blízke auto, ktorého vodič následne zomrel. V strednej časti Georgie zase zomrela päťdesiatpäťročná žena, na ktorej vozidlo spadol zlomený strom. Podľa monitorovacej stránky poweroutage.us bolo v utorok ráno miestneho času bez prúdu asi 100 000 domácností od Texasu až po Kentucky.

Alfred Lee odstraňuje materiálne škody z dvora domu po tornáde, ktoré zasiahlo mesto Tupelo v americkom státe Mississippi, na južnom pobreží USA v pondelok 3. mája 2021.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Obzvlášť silne bol zasiahnutý štát Mississippi, kde meteorológovia potvrdili zatiaľ 12 tornád. Živel poničil niekoľko domov v meste Tupelo na ulici, kde sa narodil legendárny spevák a gitarista Elvis Presley. Hoci vietor strhol strechu niekoľkým blízkym stavbám, zatiaľ nie sú správy o tom, že by škody utrpel aj Presleyho rodný dom.

Tornáda hlásilo aj niekoľko ďalších štátov, napríklad Kentucky, Západná Virgínia či Južná Karolína.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet